chehoviada1206141Явор Веселинов

На 18.06.2014г. /сряда/ от 19:00 часа, насцената на Драматичен театър- Ловеч, Благоевградски театър представя „ЧЕХОВИАДА За вредата от тютюна” от А.П.Чехов.

Премиерата на спектакъла откри театралния фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ” на 11.05.2014г., а неин режисьор е Явор Веселинов – драматург на Драматичен театър Благоевград и директор на тазгодишния фестивал.

“Мечка”, “Юбилей”, “Лебедова песен”, “За вредата от тютюна” – четири от най-любимите “шеги” на Чехов, посветени на вредата от живота.

В един призрачен театър, една “Мечка” се влюбва и отново се превръща в човек. Четири загубени души се срещат фатално и един провинциален юбилей завършва с апокалипсис – който пък става повод за лебедовата песен на престарял актьор – (по)паднал ангел в димящите му руини. Той възкресява призраците, за да чуят една странна лекция – лекцията за вредата от тютюна. Това е последната изповед на един малък герой, който някога е имал мечти и се е мислел за човек, а сега иска само да бяга – да бяга и… “ да спрe нейде далече-далече в полето, и да стои като дърво, като стълб, като градинско плашило под широкото небе, и цяла нощ да гледа тихата ясна месечина над него, и да забравя, да забравя…”

„ЧЕХОВИАДА за вредата от тютюна”, през погледа на Явор Веселинов, разказва за това как „често хората се превръщат в призраци на самите себе си. От време на време си спомнят – за младостта си, за мечтите си, за истината… И от време на време разказват – за вредата от тютюна например. За вредата от живота.”

 

Сценография ТАТЯНА ДИМОВА

Костюми СВИЛА ВЕЛИЧКОВА

 

УЧАСТВАТ: Рашко Младенов, Николай Кимчев, Лъчезар Кацарски,

Милена Копралева, Юлия Дживджорска, Милена Илиева,Теодор Куков, Владимир Арнаудов, Андраш Кончалиев и Владимир Пенев

Сътрудници: Живко Терзийски, Иво Карадаков, Димитър Михов