pokritmost405153Павлин Иванов

Предлагам на Вашето внимание предложението на ФОНДАЦИЯ „ГРАЖДАНИ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО” направено до Общински съвет Ловеч. Едно към едно:

ФОНДАЦИЯ „ГРАЖДАНИ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО”

София – 1612, ж. к. „Лагера”, бл. 20, вх. Б, ап. 8, e-mail: f.grajdani@abv.bg

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ КОПИЕ: ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ

Уважаеми г-н Председател,

От месеци се води битка за фасадата на Ловешкия покрит мост. Правилното решение ще се постигне не чрез заплахите на местен политически лидер – „Не пипайте фасадата, иначе излизаме жива верига” – или с виковете на политическа агитка „Архитектите вън”, а чрез трезвото осмисляне на обективната историческа истина.

Ловешкият покрит мост е проект на арх. Олеков. Строителството му продължава пет години и е открит през 1931 г. В периода 1980 – 1982 г., вместо само да бъдат подобрени условията за ползването му като пешеходен мост, местната власт, с благословията на Людмила Живкова, го опакова с дъбови дъски, за да заприлича на моста на Кольо Фичето, изгорял през 1925 г.

Това кощунство със сътвореното от екипа на арх. Олеков е тържествено отпразнувано на 9-ти септември 1982 г. На тези, които говорят, а и пишат, за тази измама, че това е моста на Кольо Фичето, като кандидат-кмета в предстоящите избори и бивш депутат Кирил Гумнеров – „Ще съборят моста на Кольо Фичето, за да остане този на кмета…” или политолога Огнян Минчев – „Сега искат да премахнат и „Покрития мост” на Кольо Фичето. Е защо? Какво им пречи?”, ще кажем: – Господа, покритият мост на Кольо Фичето сме виждали само на снимка и макет, а знаем моста на арх. Олеков, който вече 84 години стои здраво над Осъм, последните 33 години опакован от ръцете на несмислени комунисти, за които развитието на следосвобожденски Ловеч започва от 1944 г.!

Да не сте, ваша милост, сбъркали Покрития мост с моста на Големия майстор над Янтра край Бяла? Предложения:

– Да се премахне дъсчената ограда от моста на арх. Олеков и пусне Красотата над река Осъм;

– Тъй като пораженията от опаковането надали са малко, то възстановяването е задължително максимално да се доближава до творението на арх. Олеков;

– Ясно и на видно място да се напишат имената на създателите на Ловешкия покрит мост.

01. 09. 2015 г. Председател на Фондация „Граждани срещу насилието

Васил Колев

3 коментара

  1. Добре написано, но ще си остане неразбрано от местните обитатели.

  2. Какви са пък тези малоумници и къде са тръгнали да дават нареждания?! Каква е тази абсурдна фондация от София? Къде се бъркат в на чуждите градове историята??? Изобщо не трябваше да се отменя протеста за моста за да се види граждснската позиция, а не да четем глупостите на някакви си фондацийки.

Comments are closed.