OLYMPUS DIGITAL CAMERAЖанина Илиева

Немският писател Румен Манфред Еверт ще представи книгата си „Чужда земя“ в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 9 септември, вторник, от 17,30 часа. Това е вторият му роман на български език след „Имигрантката“, роман, който стана бестселър в немскоезичния свят. И двете книги са дело на издателска къща “Жанет-45”.

Авторът е от Кил, Германия, живял е 20 години в Англия. Съпругата Нели е пловдивчанка, тя е негов литературен агент. Румен е работил като репортер на вестник в Мюнхен, след това музикален критик, писател и преводач в Лондон. Пише романи, сценарии, дълго пътешества в Европа, Азия и Африка, в Близкия и Далечния изток, занимава се с философия, изкуство, литература и история.Приема православието и от Манфред се прекръства на Румен.

Романът „Чужда земя” разказва историята за разпада на личността на художника Андерсон и неговото постепенно пропадане в един фантасмагоричен свят, който в края на краищата се оказва отражение на действителността – но за Андерсон това разбиране идва прекалено късно.

В своята своеобразност и странност „Чужда земя” е радикален роман, предизвикателство. Тук става дума за принципната самота на човека, за неспособността на мъжа да обича.

Това е кратък роман, съставен от три различни по стил части. Общото между тях е преливането между реалност и фантазия, настояще и минало, възприятие и спомен. От началото до края си текстът е определян от поетиката на мита.