elha712128Иво Райнов

Тази вечер имах работа в ловешкия квартал „Червен бряг“. Признавам, изглежда очарователно – обновен и модерен. Асфалтирани улици, здрави тротоари, спретнати алеи, кокетно парково осветление, практични фитнес площадки, първите в града велоалеи.

Гледайки красивия екстериор усетих липса на празничност. Ако има квартал, който наистина да заслужава празнични светлини, този трябва да е. Особено преди Коледа.

По стара традиция наближаващият празник напомня за себе си само в центъра на града, където вече грее, макар и овехтяла и рехава, но вече коледна украса. Само на две преки извън сърцето на града е тъмно и делнично.
Преди време писах статия с подобни разсъждения. За празника, който грее в центъра и забравената дори в свети дни градска периферия.

От онази власт не чаках разбиране. Тя имаше атрофирали сетива за красота и твърде лицемерен стандарт в отношенията към хората от Ловеч. Та си мисля, че сега му е времето за промяна. Тя започва с дребните , но видими неща. Като да речем доза справедливост и щедрост. И малко повече коледно настроение за всички.

Струва ми се се, че проявата на различно разбиране за празника може да започне с „разнасянето“ му до повечко точки на града. Повярвайте съвсем не са нужни още пари. Всички помним фрагменти от коледната украса, които отдавна не красят сградите от центъра. Ако се преровят складовете ще излязат позабравени неща, които могат да окичат „Червен бряг“ или „Дикисана“, „Младост“ или „Здравец“…

Хайде да опитаме по новому още с празника и нека този път да грейне и за хората, които нямат късмета да живеят около центъра.

4 коментара

Comments are closed.