pazimost3003164Невъзможното се случи! 
На 27 март, 2016 г. неделя, група туристи от ТД”Стратеш” посетихме местността Пази мост край Ловеч, известна със срещата на Левски с турските заптиета преди залавянето му в Къкринското ханче. Бяхме втрещени от гледката на огромно количество боклук, изсипан с камиони по бреговете край историческия мост. Видимо това бяха отпадъци от ремонт на автомобили, филтри, счупени брони, пластмасови опаковки от масла, каучукови постелки и вечните чаши от кафе, кутии от бира и безалкохолни.

Няма и месец откакто Ротари клуб, Ловеч отново почистиха мястото от прорастнали дървета и храсти. На 19 февруари тази година бяхме там за поклонение с голяма група родолюбци – ученици, туристи, граждани, кмета на град Ловеч, г-жа Маринова и депутата Главчев.

От години посещаваме Пази мост, но за пръв път сме свидетели на подобно оскверняване. До моста се стига след преминава покрай 2 табели, указващи историческата значимост на мястото. Извършителят е бил наясно, къде отива и изсипва боклука си.  Има някаква трагична ирония във факта, че Левски изрича на това място, запитан от турското заптие  Хасан Али чауш, къде е тръгнал: „Отивам да видя, колко кола боклук са изсипали на лозето ми.” Имал е предвид тор.

Разчитам, че след този сигнал общинска полиция и лично на кмета на Ловеч, г-жа Маринова  ще предприемат необходимото за ликвидиране на това срамно деяние и санкциониране на виновните.

Д-р Дарина Петрова