gostinqparaklis511141На 9 ноември в 9 ч. в Гостиня ще бъде осветен новопостроеният православен храм, съобщи кметският наместник Валентина Цвяткова. Първата копка направи миналата година лично Ловчанският митрополит Гавриил, който и ще извърши освещаването. Обителта ще носи името на света великомъченица Параскева, на чийто ден (Петковден) селото чества своя празник.

Това е мечта на поколения гостинчани, подчерта Цвяткова. „Всички ние пазим скъпи спомени за вълнуващи случки и трогателни мигове от миналото, с които се гордеем. И въпреки че досега нямахме църква, често се събираме тук, на площада, пред паметника за чествания на национални, традиционни, религиозни и битови празници. Винаги сме ги почитали и сега с храма ще сме още по-щастливи“ – каза кметският наместник.

gostinqparaklis511142Средствата за изграждането на параклиса са предоставени от семейството на Момчил и Петя Кръстеви, техни близки и приятели и жители на селото. Момчил и Петя нямат връзка с Гостиня, преди години мъжът дошъл тук на гости, харесал мястото и хората му и решил да направи тази добрина.

Параклисът е първият вдигнат храм в Гостиня и освещаването му е истински празник за нас, сподели още Валентина Цвяткова. Тя и семейството дарители канят всички жители на селото, близки и приятели на официалното откриване на параклиса. Ще бъда раздаден и курбан за здраве и благополучие.

3 коментара

  1. Според моето неграмотно мнение тези които плячкосаха площада за да си направят храма на сатаната не могат да освещават.

  2. Добрите дела се вършат от добри хора.
    Народ без вяра е като куче без стопанин.Гостинчани са доказали,че са истински българи,че държат да имат свое свято място,където да почитат бога и да се учат и спазват неговите послания.И ето – една отколешна мечта е сбъдната.

Comments are closed.