devetashkapeshtera2406141На 8 юли в заседателната зала на общината от 17.30 ч. ще се проведе общественото обсъждане на проекта на План за управление на природна забележителност “Деветашка пещера”.

     Планът съдържа подробен анализ на флората и фауната в пещерата, в него е обърнато сериозно внимание и на местния климат и този в пещерата, неговите елементи и факторите за формирането му. В анализа са включени още хидрологията, почвите и биологична характеристика на видовете екосистеми в района на пещерата.

     Планът за управление съдържа анализ и оценка на културно-историческото наследство, екологична и социално-икономическа оценка. Въз основа на анализа в Плана са заложени дългосрочни цели и ограничения, режими, норми, условия и препоръки за осъществяването им.

     Към Плана за изработени и 12 нови карти, които представят към датата на изготвянето им географското и административното разположение на пещерата, граници. Карти, показващи местообитанията на консервационно значими животински видове и групи, както и растителни. Приложени са още карти с топоними, границите на защитените територии от НАТУРА 2000, границите на паметника на културата и неговите територии, карта на имотите, граничещи с пещерата, карта на вътрешността на пещерата – окна, и съществуваща инфраструктура. Включени са карти и с транспортната и инженерната инфраструктура в района на пещерата.

     Планът за управление на Деветашката пещера е изработен от „Екологичен център“ ЕООД и „Зелени Балкани“ по задание на община Ловеч. Общината управлява обекта по решение на Министерския съвет и МОСВ, а разработването на Плана е израз на готовността на община Ловеч за устойчиво стопанисване и управление на обекта и дългосрочно опазване на неговите природни и културни ценности.