Namrb_logo_BG2509131Проявата се организира във всяка община областен център от Националното сдружение на общините в Република България

На 30 септември в Ловеч ще се проведе традиционният Ден на диалога между законодателната и местна власт, организиран от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Освен в Ловеч инициативата ще се проведе във всяка община областен център у нас.

Дискусиите тази година ще преминат под наслова „За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините“. В Деня на диалога ще се срещнат кметовете и общинските съветници от общините от Ловешка област с депутатите от региона. Ще присъстват още парламентарният секретар на НСОРБ Благой Станчев и областният управител на Ловеч Милко Недялков.

Дискусиите тази година ще имат два акцента: „Краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление“ и „Научени уроци от изпълнението на общинските европроекти през текущия програмен период“. Основен докладчик в Деня на диалога ще е кметът на община Троян Донка Михайлова, а водещ срещата – кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Денят на диалога между законодателната и местната власт се провежда от 1998 г. насам. На тези срещи едновременно в цялата страна (по избирателни райони) се събират за дискусия народни представители, председатели на общински съвети, кметове на общини, областни управители, експерти, неправителствени организации и медии. Форумите, провеждани по еднакъв дневен ред, подготвен с аргументирани материали от НСОРБ, са посветени на въпроси от изключителна важност за местното самоуправление, както и на очакваните от общините, законодателни промени за следващата година.

Основният и най-важен резултат от ежегодното провеждане на Деня на диалога е постигнатата традиция на открита и честна дискусия, което позволява по-добро разбиране на позициите на двете страни. Депутатите получават ясна представа за общинските проблеми и очаквания, пречупени през спецификата на конкретния избирателен район, а общините – за националните приоритети и предстоящите задачи на Парламента. Резултатите от дискусиите се обобщават и приемат от Управителния съвет на НСОРБ и са в основата на програмата на Сдружението за следващата година.

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев отправя покана и към гражданите, неправителствените организации и медиите да се включат в Деня на диалога, защото „решенията на проблемите, които ще търсим, са изцяло насочени към подобряване на средата, в която държавата, общините и съгражданите ни ще работят и живеят в бъдеще“.

Срещата ще се проведе в понеделник от 11 ч. в конферентната зала на хотел „Президуим“ в Ловеч.