Дефиле на млечни продуктиза втори път ще могат да се дегустират всички посетители и любители на българските сирена по време на Втория национален събор „Млечният път на България през вековете“. Той ще се проведе отново в Луковит на 29,30 септември и 1 октомври и е организиран от Асоциация на млекопреработвателите в България и община Луковит .

Националният събор „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ“ има за цел да популяризира българските  качествени млечни продукти създадени  от нашите производители и признати навсякъде по света,  да покаже нашите националните вековни традиции и обичаи, свързани с преработката, консумацията, продажбата и съхранението на млякото и млечните продукти в България .

Повече от 50 изложители ще представят продуктите си на тазгодишното издание на националния събор „Млечният път на България през вековете“. Заедно с утвърдените имена на млекопреработвателните фирми, членове на Асоциация на млекопреработвателите в България, производители от Родопите, Монтанско, Врачанско и други региони на страната по Наредба 26 , които имат разрешение за директна продажба от фермата ще представят своите млечни продукти. Така браншът дава възможност и на малките производители да заемат своето място.

Многовековно дело е българинът да се грижи за земята, животните, и да пази свято традицията на своите предци в добиването и преработката на мляко. Поклон и почит към делото и човещината на всеки, който дава труда си, за да пази традицията на българина и даде на другите храна, поминък и наслаждение на неповторимия вкус на българските млечни продукти.

Асоциация на млекопреработвателите в България държи на тези цености и пази традицията, а българското кисело мляко разнася от векове славата ни по света.

 

ПРОГРАМА НА ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ”

29 септември – 1 октомври 2017 г., гр. Луковит

 

29 септември 2017 г., петък

 

11.00 часа, площад „Трети март“ Тържествено  откриване на събора

Водещ: Иво Танев

11.30 часа, площад „Трети март“

Фолклорна програма

12.00 часа – Среща на ръководството на МЗХГ с представители на АМБ и НСГБ

-медиатор инж. Димитър Зоров

13.00 -15.30 часа за гостите на събора

Посещение на пещера Проходна, Карлуковски карстов комплекс и Бежановско-Ъгленското карстово плато

18.00 часа, площад „Трети март“

Фолклорен концерт на Иван ДЯКОВ, Ивана ДЯКОВА и танцов ансамбъл „Мераклии“

 

30 септември 2017 г., събота

 

11.30 часа, площад „Трети март“

Втори кулинарен конкурс „Млечният вкус“ за ястия с мляко и млечни продукти – изложба на ястията, оценяване и награждаване

13.00 -15.30 часа за дипломати и гости, запознаване с традициите, забележителностите на региона

18.00 часа, площад „Трети март“

Фолклорен концерт на НЕЛИНА и танцов ансамбъл „Български ритми“

 

1 ОКТОМВРИ – НЕДЕЛЯ

10.00 ч. Обявяване наградите на вестник „Мляко+“ за участниците в изложението

13.00 ч. Закриване на събора