marmolad1407131 Миро Жилевски КЕС „Планински Ангели”

На 22 юли към Алпите тръгва българската експедиция „ALPS 2013” в състава, на която са включени и ловешките алпинисти от клуб „Планински Ангели” отец Кънчо Кабадийски и Мартин Маровски. След като миналото лято те проучваха алпийските райони в Трансилванските Карпати, това лято те са си поставили амбициозна задача – атаката на множество трудни стени в Доломитите, Швейцария  и Френските Алпи.

Южната стена на масива Мармолада, северната стена на Пиц Бадиле, източната стена на Гранд Капюсен, северната стена на Гранд Жорас, Пти Дрю по ръба на Бонати са основните прицелни точки за алпинистите. Успеха за изкачване на тези стени е свързан преди всичко с наличието на благоприятни атмосферни условия, тъй като, поради липса на време катерачите са изготвили своя план по часове и дори един ден забавяне, поради лоши атмосферни условия или други усложнения би им попречил изпълнението на заплануваните изкачвания.

„ALPS 2013” се осъществява с подкрепата на Българската федерация по катерене и алпинизъм, Община Ловеч, ISUZU – България, Фуражни храни – Любимец – Ловеч, SLS Росиньол и др.

Преди отпътуването на алпинистите в катедралния храм „Св. Троица” в град Ловеч ще бъде отслужен молебен за успех на експедицията и ще бъде поискана благословията на Ловчанският митрополит Гавриил.