lovechosvobojdenie1808161Културната програма на Община Ловеч по повод честването на 139 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление – 22 август 2016 г., ще започне с откриването на Националния пленер „Дувари“, организиран от Съюза на българските художници – представителство Ловеч и Художествена галерия – Ловеч, с финансовата подкрепа на Община Ловеч.

Основната цел на пленера е популяризирането на град Ловеч чрез авторските произведения на художниците – творби, посветени на историята и традициите на града и свързани с 22-ри август – Деня на Освобождението на Ловеч от османско иго и установяването на местно управление.

В шестото издание на пленера своите творби ще представят живописците Станимир Видев от гр. Пловдив, Еслица Попова от гр. Русе, Долорес Дилова от гр. София, и ловчалиите Николай Добрев, Валентин Стойчев, скулпторът Ваклин Василев и фотографът Дишко Добрев.

Националният пленер „Дувари 2016“ ще бъде открит на 22-ри август от 18.00 ч. в Янковата къща в кв. „Вароша“. От 23 август до 31 август творбите на участниците в пленера ще бъдат експонирани в изложбената зала на Художествена галерия – Ловеч.

От 19.00 ч. в кино „Космос“ е безплатната прожекция на руския филм „Слънчев удар“ на режисьора Никита Михалков. Сценарият е на Александър Адабашян, Владимир Моисеенко и Никита Михалков, по мотиви от едноименния разказ и дневниците „Окаяни дни. 1918-1920” на Иван Бунин. Той е първият руски автор, получил Нобелова награда за литература.

Филмът „Слънчев удар” е носител на голямата награда на руското кино „Златният орел”, като е отличен в пет категории – най-добър филм, операторско майсторство, музика, сценография и костюми.

В новите си три часа красиво класическо руско кино Никита Михалков разказва две истории. През 1920, когато Руската империя се огъва под комунистическата революция, един поручик от царската армия си спомня като през парфюмиран воал за мимолетната си, но страстна среща с омъжена жена по време на пътуване с параход. Контрастът между онзи момент и днешният боли – имперското минало е елегантно като златен накит, а настоящето е мръсен хаос, от който поручикът иска да избяга.

От 20.00 ч. на Плаващата сцена в река Осъм любителите на музиката ще могат да аплодират изпълненията на Общинския духов оркестър. В концертната програма са включени български възрожденски песни и маршове, както и емблематични произведения от руски композитори –  репертоар, който няма да остави публиката равнодушна. Ще прозвучат любими творби, носещи борбения дух и порива за свобода.

Празничната вечер ще завърши с концерт „ПЕСНИ ЗА ЛОВЕЧ“ с начало 21.00 ч. на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков“. Ще бъдат представени песни, написани за Ловеч през годините. Град с вековна история и неповторима красота, вълнувал и вдъхновявал поети и композитори, и за който са написани толкова много песни. Голяма част от песните, които ще чуем, ще бъдат изпълнени от самите автори, а най-новите песни ще бъдат представени с видео-клипове.

Изпълнителите са любимци не само на ловешката публика – Дочка Андреева, Виолета Балканска, Трио „Вароша“, Стоян Груев, Вокална група с ръководител Красимир Андреев, Вокална формация „Сладкопойна чучулига“ с ръководител Тинка Симеонова. Специално за концерта от Пловдив пристига и Геновева Цандева. Разбира се, финалния щрих ще постави неповторимата Мария Петрова.

Концертът „Песни за Ловеч“ ще достави истинско удоволствие на взискателната ловешка публика.

1 коментар

  1. За честването на освобаждаването на Ловеч,добре!Ще честмваме с “финансовата подкрепа на общината”.
    Но а дано някой от тая община се сети послучай празника или след него да разпореди ремонта и на решетката на приемащата дъждовни води шахта под покрития мост.Защото повече от 10 деня ул.”Осъмска” беше затворена за ремонт от транспортния мост за кв.Вароша,та до железния мост,но ремонтираха само трите решетки на дъждоприемниците под моста,известен с прозвището”Неводещ за никъде”,а дъждоприемника под “Покрит мост” си остана непипнат с липсващи елементи от решетката и с огромни дупки,които карат шофьорите ,слизащи под “Покрит мост”от улицата и моста към кв.Вароша, да преминават в насрещното платно и само господ бог е пречил до сега да не се случат челни удари!
    УМНИЦИ!Затворено цалото трасе,а се оставя най-невралгичната част неремонтирана!?Пари ли нямаше Общината за ремонта на още един дъждоприемник ?!

Comments are closed.