znanie19021410Дискусията е поредното събитие от усилията на Европейския център “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена палата да включи в дебата за изборите за Европейски парламент младежи от Габровска и Ловешка област, както и да запознае младите хора с функциите на Европейския парламент.

Присъстващите, повече от 50 души младежи, много от които тази година ще гласуват за първи път, споделиха различни мнения по отношение на поведението на младите хора спрямо Европейските избори. В началото бяха направени няколко презентации от младежи – какви правомощия и функции има Европейският парламент, каква е структурата му и как решенията засягат ежедневието на хората. През януари 2014 година група от ученици на СОУ „Васил Левски“ Троян са посетили Европейския парламент  в Страсбург и са участвали в симулация на заседание. znanie1902141Участниците  в това посещение бяха подготвили филм, който представиха на присъстващите, разказаха впечатленията си и споделиха на достъпен език събраните познания.

Другата обсъдена тема беше „Европейските измерения на идеите на Левски“.  Младежите, работейки по групи, направиха постери с идеите на апостола, които носят послания за България като част от Европа.

След дебата в Ловеч и Европейското кафене в Луковит, дискусията в Троян беше поредното потвърждение за организаторите, че трябва да се дискутират важни теми, касаещи развитието на Европейския съюз и че младите хора с желание повишават знанията и уменията си, когато информацията е представена на разбираем език.

Партньор в инициативата е  РСО “Централна Стара планина”.

Работата с младежи по темата Европейски избори продължава в различни събития на “Европа директно” Габрово и сдружение „Знание“ Ловеч и желаещите да се включат могат да се обърнат към двете организации.