georgiivanov1004131На 16 април в Ловеч продължават честванията на 35-годишнината от първия български полет в Космоса. Кметът на общината Минчо Казанджив ще посрещне първия български космонавт Георги Иванов и неговите осем колеги космонавти на „Алеята на космонавтите” в Ловеч в 14.00 ч. На алеята гостите ще разгледат 35 детски рисунки от пленера ”Космос”, организиран от арт школа „Гея” при Общинския детски комплекс, тематичната изложба от графити, дело на ученици от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І” под ръководството на учителя по рисуване Тони Христов. Петима от гостуващите космонавти ще поставят своите плочи. Деца и младежи от Клуба по авиомоделизъм при ОДК ще демонстрират умения по управление на авиомодели.

По–късно в 15 ч. космонавтите ще посетят Природоматематическа гимназия. Там ще се срещнат с ученици и ще посадят дръвче в двора на училището.

В 17 ч. ще разгледат забележителностите на кв. „Вароша” и ще посетят къщата на Георги Иванов.

За звездните гости община Ловеч ще представи спектакъла звук и светлина ”Ловеч – звезден град”.

Честванията на 35-годишнината от полета на първия български космонавт в Ловеч започнаха на 8 април с представяне на книгата на радиожурналистката Божана Димитрова „Разговор с първия космонавт на България“ и на филма „Първият“ на режисьора Петко Горанов.