Нека си припомним един важен час и една важна дата, в която нашият Георги Иванов понесе Ловеч сред звездите. Нека отдадем за пореден път уважението към мъжеството на този ловчалия!

На 10 април 1979 г. в 20 часа и 34 минути московско време в Съветския съюз (Русия) беше изстрелян космически кораб „Союз -33″. Космическият кораб се пилотира от международен екипаж: командир на кораба – два пъти героя на СССР Николай Рукавишников и космонавт-изследовател, гражданин на Народна република България ГЕОРГИ ИВАНОВ“ / Из съобщението на ТАСС/.

Това съобщение се предаваше по всички български радиостанции, беше публикувано във всички вестници, които имаха и допълнително издание. България ликуваше Но събитието най-много развълнува града на люляците Ловеч, защото за нашия град в космоса не беше един българин, в космоса летеше нашият съгражданин – Георги Иванов.

По улиците хората се поздравяваха като най близки приятели и когато не се получи скачването на двата кораба и беше застрашен живота на космонавтите, отново се вълнувахме, страхувахме и се молехме двамата космонавти да се завърнат на земята живи и здрави. И нека днес пак да пожелаем на нашия първи български космонавт, почетния гражданин на родния Ловеч, много здраве, щастливи и успешни дни!