Пламен Христов, БНР

Вчера медици от болницата в Ловеч блокираха за час движението по пътя София – Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще. В протестната акция участваха близо 200 души – медици от ловешката болница и жители на града. Те продължават да настояват държавата да предприеме адекватни мерки за излизане от тежкото финансово състояние на болницата.

В петък медиците са изпратили писмо до здравния министър и областния управител на Ловеч, в което настояват да бъде сформиран кризисен щаб, който в 14-дневен срок да определи обема на дейност на лечебното заведение и статута му според нуждите от здравеопазване в региона. Ако това не се случи, на 1 юни лекари от възлови отделения в лечебното заведение ще подадат оставки, което ще блокира работата на ловешката болница.

Протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да отиде в Ловеч и да се запознае отблизо с проблемите на болницата. Протестиращите се надяват именно той да реши тежкото финансово състояние на болницата, която има просрочени стари задължения от около 6 млн. лв., 4 от отделенията в момента не функционират, а други са застрашени от затваряне заради липса на персонал. Те настояват зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева да подаде оставка, тъй като не може да се справи с проблемите на закъсалите лечебни заведения.

Част от протестиращите казаха:

„Защото виждаме, че тя не успява да се справи. Искаме виновни по убийствените договори с болницата, най-вече договора с „Кардиолайф“.

„Премиерът да дойде на място, да се срещне с персонала на болницата, за да чуе какви са ни исканията и проблемите, да ги чуе от самите нас“.

„Искаме точно, ясно, конкретно да зададем въпросите и да получим адекватни отговори“.

„Нон-стоп ще протестираме, докато се реши проблемът“.

„Аз съм сама, нямам ток, хладилникът ми е празен. На 57 години съм, къде да отида?“.

„Имаме нужда от болница. Това е окръжен град, не може да затворят болницата“.

„Тези деца къде да ги лекуваме. Нощес като стане, къде да го караме?“.

„Тихомир Бенев е докторът, който разреши в болницата да има „Кардиолайф“.

„Да се накарат виновните за това да стигне тази болница до това дередже“.

„Направо го съсипаха града. И тази кметица просто го досъсипа“.

 

Забележка:

Заглавието е на “Ловеч днес”

1 коментар

  1. И на друго място би трябвало да се протестира. Не само шофиорите да се чувстват неудобно, пък други да си седят доволни зад бюрата. Пази Боже от неканен гост и от прост човек на висок пост.

Comments are closed.