На 1-ви ноември тетевенци отбелязаха 141 години от освобождението на града и Деня на народните будители – с богата програма, съчетаваща вярата, почитта и традициите!

Началото на празничния ден започна с богослужение в църквата „Св. Всех Святих“. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил поздрави кмета на Община Тетевен и жителите на града с думите: ,,Пожелавам Ви Господ да благослови това население, този прекрасен град. Господ да дарува мъдрост на хората и смелост, защото герой можеш да бъдеш и на война, герой можеш да бъдеш и в мирния живот“.

В знак на уважение и почит бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за освобождението на Тетевен руски воини от д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община тетевен, Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, Георги Терзийски – Областен управител на Ловеч, Герасим Конзулов – Кмет на Община Радовиш, Македония, Община Зайчар, Сърбия, Исторически музей – Тетевен, НЧ „Съгласие 1869 г.“, училищата в града, политически партии, граждани и др.

Празникът продължи с шествие от църквата до площад ,,Сава Младенов“, където д-р Мадлена Бояджиева тържествено издигна знамето на града: ,, Днес издигам знамето на град Тетевен по случай 141 години от освобождението на града, съчетано с Деня на народните будители. Знаме, на чиято безкрайност е изобразен връх Петрахиля, закрилявайки ни с гордост и до днес. Знаме, на което пише ТЕТЕВЕН, с букви, завещани ни с много тежест и значение от народните будители!“.

Поздравителни адреси по повод празника на града бяха получени от Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на Република България, Бойко Борисов – Министър-председател на Република България, Иван Миховски – Народен представител, Николина Ангелкова – Министър на туризма, Младен Маринов – Министър на вътрешните работи и от много други общини, институции и съюзи.

След издигане на знамето, гостите и гражданите на града имаха възможността да се насладят на музиката и спектакъла на духов оркестър и мажоретен състав. След прекрасния концерт събитията се изместиха в заседателната зала на Община Тетевен, където се проведе Тържествена сесия на Общински съвет Тетевен.

На празника и на тържествената сесия присъстваха: Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Георги Терзийски – Областен управител на Ловеч, Илиян Тодоров – Зам. областен управител на Ловеч, Герасим Конзулов – Кмет на побратимения град с Тетевен Радовиш, Македония и неговата делегация, Венци Христов – Зам.-кмет на Ловеч, Здравка Лалева – Председател на ОбС Севлиево, Раде Стойчич – Представител на българите, преселили се от Голям извор във Велики Извор, община Зайчар, Сърбия, Мария Петрова – Изпълнителен директор на РСО ,,Централна Стара планина“, директори на училища, ръководители на държавни и общински институции в града, ученици и граждани.

Тържествената сесия бе открита от Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен: ,,Днес града празнува и този факт ни настройва към размисли, равносметка, мечти. С вълнение и гордост тетевенци и гостите на града, се впускаме в една традиция, която ни сплотява и прави по – силни, по – смирени, а именно – Денят на Тетевен, Денят на народните будители“.

След прекрасното изпълнение на децата от Начално училище ,,Хаджи Генчо“ – Тетевен, председателят на ОбС даде думата на д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, която приветства всички съграждани и гости на града: ,, Днес, на този светъл ден – Ден на народните будители, ние тетевенци, отбелязваме 141 години от освобождението на нашия красив град! Сто четиридесет и една години тетевенци не се предават! Трудят се, ограмотяват се, доказвайки смисъла на саможертвата на предците си!… Днес, предизвикателствата пред нас, са сложни и динамични, но ако бъдем единни, ще съумеем да изпълним заветите на тези, които жертваха живота си за Тетевен и България. В този момент е необходимо да вярваме в себе си, да вярваме в децата си и в младите и заедно да градим настоящето и бъдещето на Тетевен. Пожелавам Ви здраве, благоденствие и късмет! Честит Празник!“.

На Тържествената сесия, съгласно чл. 40 от Наредбата за символиката на град Тетевен, д-р Бояджиева удостои с Грамота за заслуги към град Тетевен и плакет, представители на държавни институции, бизнеса и дейци на културата с принос в развитието на града. Сред тях бяха: ,,Златна Панега Цимент“ АД – за заслуги и в израз на признание към дарителството в полза на община Тетевен; Районна служба ,,Пожарна безопасност и защита на населението“ – Тетевен – за проявен героизъм и жертвоготовност за спасяване на човешки живот при отстраняване на аварии и катаклизми; Иван Станев Иванов – за принос към историята, културата и традициите на град Тетевен; Мъжка вокална група ,,Вежен“ и Люба Борисова Дочева – за Принос в развитието и обогатяването на културата в град Тетевен. Благодарствен адрес и плакет за оказаното съдействие и за ползотворната съвместна работа бяха връчени на Дирекция ,,Бюро по труда“ – Тетевен.

Мария Стойчева награди учители и деца, предложени от ръководствата на училищата, които със своя талант и воля доказват, че в Тетевен живеят достойни българи. Това бяха Дафина Николова – зам.-директор на СУ ,,Георги Бенковски“ Тетевен, Ганка Маринова Христова – учител по биология и химия в НПГГСД ,,Сава Младенов“ Тетевен, Румяна Цветанова Нейкова – начален учител в НУ ,,Хаджи Генчо“ Тетевен, Йоана Симеонова Симеонова – ученичка от 7 клас, Мария Николаева Василева – ученичка от 12 клас, Мартин Генов – ученик от 5 клас. Бяха наградени и два клуба: клуб ,,Млади възрожденци“ и клуб ,,България през нашите очи“.

В края на Тържествената сесия Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил благодари на ръководството на Община Тетевен за съдействието по време на обновяването на манастира ,,Свети пророк Илия в Тетевен и допълни: ,,Има три благородни професии – на духовника, на учителя и на лекаря. Всяка една професия, която се върши от сърце е нужна и полезна“.

През изминалата седмица по повод Празника на град Тетевен, тетевенци и гости се забавляваха с богата културна програма!