nagrajdavane311141Общественикът Кирил Петров получи почетната значка на община Ловеч

На тържествена вечер по случай Деня на будителя снощи бяха връчени наградите на победителите в ученическия конкурс за мултимедийна презентация на темите “110 години от рождението на Любомир Пипков” и “105 години от рождението на Димитър Димов”.

     Двете най-добри работи бяха излъчени пред публиката. Те са на Галин Ганев, седмокласник от Природо-математическата гимназия с преподаватели Надежда Николова и Юлиана Близнакова, за презентацията му за проф. Димитър Димов и Михаела Карадобрева, седмокласничка от СОУ „Св. Кл. Охридски“ с преподавател Юрий Кузманов, за презентацията й за Любомир Пипков.

     Галин и Михаела си поделиха първото място в първата възрастова група (10-14 години). Тук третата награда отиде при Валентина Маринова, шестокласничка от Природо-математическата гимназия.

nagrajdavane311142     Във втората възрастова група (10-19 години) награда за първо място не се присъди. Втора награда спечели Християн Христов, десетокласник на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ с преподаватели Стефка Дафова и Ивелина Докторова, консултант от Регионалната библиотека – Деляна Раковска. Наградата му се дава за презентация за проф. Димитър Димов. На трето място се класира Аня Ганева, десетокласничка от Езиковата с преподаватели Стефка Дафова и Ивелина Докторова, с презентация също за проф. Димитър Димов.

     Наградите връчи зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков.

     21 презентации участваха в конкурса, обявен за трета поредна година от община Ловеч, Регионалния исторически музей и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. С него се изразява почит и уважение към личностите, градили духа на Ловеч и неговия престиж.

nagrajdavane311143     Кметът Минчо Казанджиев поздрави авторите на презентациите и посочи, че и сегашните работи на децата показват, че в Ловеч са се раждали и се раждат таланти. Той се обърна към всички днешни будители – българските учени и изследователи, учители, писатели, журналисти, художници, читалищни и театрални дейци, творци от всички сфери и поколения, българските духовници. „Всички вие не спирайте да пробуждате душите, умовете и интелекта ни. Останете верни на българщината и повярвайте – ще възпламените мъждукащия въглен отново. Докато ви има вас, ще има и огън – в сърцата и помислите ни.Бъдете здрави, бъдете искрени, бъдете себе си!“ – пожела Казанджиев.

     Кметът връчи почетната значка на община Ловеч на общественика Кирил Петров. Отличието му се дава за дългогодишната му краеведческа и дарителска дейност и за приноса му в проучването и популяризирането на историята на Ловеч. Предложението е направено от Клуба на дейците на културата.

     Наградата си Петров обяви, че приема като „обществено признание за моите скромни занимания”.

  nagrajdavane311144   В тържествения концерт по повод 1 ноември участва перкусионният ансамбъл “Акцент” при Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен.

     Честването на Деня на народните будители бе организирано от община Ловеч, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека и Ловчанското читалище. На тържествената вечер сред гостите бяха областният управител Милко Недялков и общински съветници.

     Накратко за Кирил Петров:


Кирил Петров е роден в с. Могилино, Русенско. Известен е с краеведческата си и дарителска дейност. Негово е дарението от над 300 стари радиоапарата на Регионален исторически музей-Ловеч. Занимава се с въпроси, свързани с историята и големите личности от Ловешкия край. Негови са книгите „Девет жития на Ботеви четници“ от 2011 г. и „След половин хилядолетие“ – книга, издадена по повод 135 години от Освобождението на Ловеч и отнасяща се за историята на опълченците от Ловешка област.

     През 2011 г. Кирил Петров е в основата на инициативен комитет за поставяне на паметна плоча на Ботевите четници от Ловеч. Пак по негова инициатива тази година бе отдадена почит на Васил Йонков – Гложенеца, съратник на Левски, по повод 125 години от смъртта му. Община Ловеч и кметството на с. Гложене подкрепиха тази инициатива и отдадоха почит на гроба на Гложенеца в парка „Стратеш“, недалеч от Белия паметник.

     Неведнъж Кирил Петров е изнасял беседи, свързани с историята на региона или по повод исторически годишнини.