На 15 август, на един от най – светлите християнски празници, бе осветен оброк в м. Козуря, град Тетевен. Възобновяването бе по инициатива на тетевенското семейство Ножарови, които със своята благодетелност и труд направиха обновление с хубава паметна плоча. В нея е изобразено рядкото изображение на Света Богородица в светлина, което Свети Апостол Йоан Богослов вижда в своето апокалиптично видение.

Гост на събитието бе д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, която поздрави семейство Ножарови за прекрасната идея и гостите, които бяха дошли да запалят свещ и да се помолят пред Бог: ,,Мисля, че вече тук ще стане място, където всеки може да дойде да се помоли, да каже пред Бога какво го мъчи. Тези традиции, които от години наред нашите баби и дядовци са спазвали, ние трябва да ги продължим и да ги предаваме на нашите деца, защото това е силата на българския дух, силата на християнството! От сърце ви желая да бъдете живи и здрави и специално хората, които сътвориха това великолепно дело! Нека Света Богородица пази всички нас и да пази Тетевен!“.

Оброчните камъни и кръстове са поставяни за прогонване на ,,дяволското коварство“, както се казва в осветителната молитва. В историята на Тетевен има такъв случай. В долния край на града в местността Воловиите, където е бил старият път за града и в горния край при ,,Ключ“, в чест на Свети Харалампий, е направен оброчен камък като помощ и защита от двете чумни епидемии, които са върлували по българските земи в началото на 19 в. По – късно различни български родове започват да поставят свои собствени оброчни камъни, според нуждите си. Така се появяват и махленските – като кръста в м. Козуря.