????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

На тържествена церемония снощи проф. д-р инж. Банко Банков получи официално националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. Връчи му я кметът Минчо Казанджиев, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.  Белетристът и драматург стана първият носител на това престижно отличие, присъждано от община Ловеч.

     Наградата е учредена след решение на общинския съвет през миналата година от община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели в чест на 105-годишнината от рождението на Димитър Димов. Основните й цели са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на родения в Ловеч писател и драматург и утвърждаване авторитета на града ни като активен културен център. Наградата ще се присъжда на три години, тя представлява грамота и статуетка, изработена от скулптора Спас Дочев. Банко Банков получи и парична награда от бизнеса на Ловеч.

     Той е един от най-изтъкнатите съвременни български белетристи и драматурзи, коментира главният секретар на Съюза на българските писатели Христо Ганов, според когото е комплимент за община Ловеч, че учредява и връчва наградата. Председателят на писателския съюз Боян Ангелов нареди наградата „Димитър Димов“ по значимост до наградите „Иван Вазов“, „Йордан Йовков“ и „Христо Ботев“. „Димитър Димов е едно явление в българската литература и без неговото творчество тя би била значително по-бедна“ – посочи Ангелов. Той призова общинските съветници следващото издание на наградата да има и паричен еквивалент, колкото и малък да той, „макар че това не е най-важното за един писател, но означава и едно удовлетворение за писателския труд“.

     Банко Банков е член на Съюза на българските писатели, автор е на белетристични сборници, повести, романи и драматургични творби, оценени високо от литературната критика и читателите. Същевременно е професор по строителна механика в Университета по строителство и във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София. Роден е на 2 юли 1936 г. в Ловеч, завършил е инженерно-строителния институт в София по промишлено и гражданско строителство.  В българската литература присъства повече от половин век. Последният му роман „Зряла възраст“ излезе от печат тази година.

     „Благодаря на кмета на Ловеч, на колегите от общината и общинския съвет, на ръководството на Съюза на българските писатели за това, че с общи усилия сътвориха духовен мемориал на родения в нашия град писател-класик Димитър Димов – каза на церемонията по награждаването си Банко Банков. – Присъждането на тази награда ще бъде прожекторен лъч, който ще осветява отново името му, ще откроява художествените послания в творбите му.“ Носителят на националната литературна награда на община Ловеч призна, че в писателския му път (в известна степен повтаря и житейския му път) „Димов беше висок връх, към който винаги съм се стремял, дръзвал съм да се съизмервам насън“.  За наградата си сподели: „Това е потвърждение за усилията в правилна посока, признание, че почтено съм се трудил до момента на полето на думите, на полето на словото, на полето на литературата. И оценено пък от моите съграждани. Защото Ловеч е винаги в сърцето ми, аз съм отровен от любов към моя хубав град“.

     Банко Банков е член на Съюза на българските писатели, съветник към парламентарната комисия по култура и медии, член на обществения съвет по култура към община Ловеч.