Двудневният пролетен празник „Цветница – Ловеч 2018“ стартира на Лазаровден, 31 март, с богата фолклорна програма на пл. „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към събралото се множество с думите: „Добре дошли на нашия любим площад, едно място, което е дом на тези пролетни празници още от края на деветнайсети век. И можем да кажем, че традицията продължава вече през три века. А от тази година празникът ни от регионален става национален събор на народното творчество, с гости от всички краища на страната. На практика 39 състави и групи участват в програмата. Желая успех на всички и нека танците и песните ни заредят с много енергия и любов!“
После кметът на Ловеч покани на сцената специалния гост Екатерина Долгасова, кмет на побратимения град Лотошино, Русия, и Сергей Широков, началник отдел „Култура“.
„Желаем Ви мир, благополучие, любов , здраве и щастие, и най-важното – процъфтяване. Ние дойдохме на този велик православен празник, за да Ви пожелаем всичко най-хубаво!“, каза кметът на Лотошино. В чест на добрите взаимоотношения Екатерина Долгасова подари на Корнелия Маринова специален плакет, изобразяващ гербовете на двата града. Впрочем, Сергей Широков бе облечен с костюм, изобразяващ герба на Лотошино.
Откриване на националния събор на народното творчество започна с празничен концерт „Ой, Лазаре“ с участието на ФФ „Елит“ при НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ и Ловчанско читалище „Наука 1870 г.“ Веднага след концерта започна събора на народното творчество с участието на колективи от читалищата от Чавдарци, Лешница, Малиново, Горан, Хлевене, Къкрина, Абланица. Последваха концерти на Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК-Ловеч и на брас бенд „Еликсир“ – гр. Ловеч.
В двора на Бившата казарма фолклорната програма е с участието на Клубовете за народни хора от Ловеч и женски танцов състав „Чернивитска магия“ при НЧ „Христо Смирненски 1925 г.“ с. Черни Вит, Община Тетевен. Участват още дует „Мелодика“ – Латинка Петрова и Младен Митков, ТФ „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста 2016 г.“, Ваня Вълкова и оркестър.
В неделя, 1 април, празникът продължава и на двете сцени. От 11.15 часа на Транспортния мост ще се изпълни ритуалът „По вода“ по традиционния обичай „Кумичене“.

2 коментара

  1. Първи април 2018
    Няма лъжа- Цветница е!
    *
    Днес е Денят на цветята-
    празнуват сетивата.
    По ирония на съдбата
    е и Денят на лъжата-
    празнува Общината.
    *
    Честито на всяко име-цвете!
    И наздраве за “делата”,… кмете!
    P.S.
    Радвайте се на цветята,
    но си гледайте в краката-
    има дупки по земята… 😀

    1. В чест на Корнелия Маринова и нейния лъжлив управленски екип празникът е на 1 април. Бог не играе на зарове, знае си работата.

Comments are closed.