redcross1409131На 14-ти септември на празника на квартал „Уста Колю Фичето” ОС на БЧК и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч в партньорство с община Ловеч и Сектор „Пътна полиция” кампанията „Всички имаме грижата” в подкрепа на децата в риск и мотивиране на гражданите за приемни семейства. В градинката на празнуващия за втора година квартал  доброволците БМЧК-Ловеч направиха анкети на граждани доколко знаят за приемната грижа и биха ли желали да поемат пътя на приемно семейство. Акции за подкрепа на приемни семейства бе организирана и от БМЧК Луковит и Тетевен.

С представители на Сектор „Пътна полиция” бе направена играта регулировчик, в която се включиха над 20 деца, които демонстрираха как карат колело, добри пешеходци ли са и им бе извършена демострация как се оказва помощ на посрадал човек. Как да спасят човек с топка във вода бе другата образователна идея, която превъплатиха 40 участника. Насред градинката те демонстрираха уменията си да подават правилно топката на давещия се и как да го издърпат на сушата.

redcross1409133Доброволците на библиотеката организираха конкурс за рисунка на лице и постер право да се включат имаха и децата, и техните родители. Най-интересните „творби” бяха бурно аплодирани от всички, а авторите им получиха отличия.

Точен мерник показаха смелчаците, които изкустно мятаха безопасни топчета в играта на дартс. Имаше и „воден дартс” , в който децата трябваше да си предават с плат балони пълни с вода без да ги изпуснат или да се спукат. По време на забавата момчетата и мочитетата имаха възможност да играят на федербал, да покажат издръжливост в скачане с голямо и малко въже, играха на рибка, предаваха си пръстени със сламки и всякакви други подобни забавления.

Най-много овации събраха изпълнителите на патешки и пингвински танц и макарена.

redcross1409132Всички участници в празника получиха много награди, осигурени от ОС на БЧК-Ловеч и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”.

Българският младежки Червен кръст за трета година стартира национална информационна  кампания за популяризиране на приемната грижа. Сред партньорите са Уницеф, Фондация „За нашите деца”, Международната социална служба – България, Института за социални дейности и практики (ИСДП), Сдружение „Самаряни” и др.

      БМЧК залага на модел за партньорство и родителство, при който младите доброволци, обучавани и подпомагани от професионалисти и приемни родители, се опитват да предадат посланията на добрата воля. Инициативата израства от дългогодишния опит на общинските клубове на БМЧК в подкрепа на децата в нужда и от убеждението, че единствено разгръщането на мрежи от подходящи социални услуги в общността може да им предложи среда и грижи, близки до семейните.

      Кампанията ще обхване 83 общини от 24 области в страната и се реализира с финасовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа.