Павлин Иванов, бивш Изп. Директор на „ЕКО“ ЕАД

На предстоящото заседание на Общински съвет Ловеч е внесено предложение за решение от кмета Корнелия Маринова за отпускане на безлихвен заем от Община Ловеч на „ЕКО“ ЕАД в размер на 100 000 лв. Това предизвика различни спекулации:

  • Фирмата е докарана до фалит
  • Парите ги няма
  • Старото ръководство е некадърно
  • Дружеството дължи 94 000 лв.

Точно заради това, ще внеса яснота, с факти и цифри, защото истината и публичността лекуват.

Първо, към 30 ноември 2017 г. „ЕКО“ е на счетоводна печалба в размер на малко над 6000 лв.  Разбира се, за намаляващата печалба има просто и доказуемо обяснение. А именно, че дейности за близо 300 000 лв. заложени в договора няма да бъдат изпълнени, защото Възложителя не възлага по неясна причина. Още повече, не даваше яснота от гледна точка на планиране, кога и какво ще иска от фирмата. Справка – папката с цялата кореспонденция, която предоставих на Общински съвет преди повече от месец.

Според внесеното обяснение от Изп. Директор Валентин Пенчев, прогнозната загуба за 2017-та на фирмата ще бъде около 94 000 лв.

За мнозина, счетоводна загуба означава дългове, откраднати пари или друга НЕикономическа измислица. Това разбира се, не винаги е така. Фирмата дори и към 8-10 февруари е ликвидна и разполага със средства. Истината за „прогнозната загуба“ се корени в два факта:

  1. Със свое писмо от 28 декември 2017 г., Община Ловеч казва, че на 4 декември „ЕКО“ трябва да спре да работи и няма да признае свършеното за тези 24 дни, през който фирмата НЕ знае, че не е трябвало да работи. Акцентирам, че писмото е от 28 декември и със задна дата заповядва спиране на работа. Извършените услуги, които Община Ловеч НЕ иска да плати са на стойност 80 000 лв.! Това са много пари, които се дължат на дружеството!

В тази връзка, бях обяснил на ръководството на Община Ловеч, че от името на фирмата ще заведа дело за тези пари. Сега това решение е в ръцете на г-н Пенчев. Дали ще търси тези пари или не, това е негово и на борда решение.

  1. От месец септември поне, Община Ловеч ощетява ловешките граждани, като не им предоставя част от услугите в предвиденото количество, които са заложени в договора с „ЕКО“. От справките за приходите на фирмата, това ще се види кристално ясно. От нежеланието за комуникация, следователно за планиране на дейностите, разходите на фирмата останаха такива, че да подсигурят изпълнението на заложените параметри, а приходите, за съжаление, поради невъзлагане, намаляха, без това да може да се прогнозира.

Счетоводна загуба не означава и че фирмата няма пари, каквито внушения бяха направени!

Парите по сметка са над 40 000 лв., има и задължения към фирмата, които към тази дата не са платени. Едно от задълженията е за изработеното от дружеството през декември. Една част, приблизително 30% от близо 110 000 лв. са платени от Община Ловеч през януари 2018 г., но голямата част, в размер на близо 80 000 лв. НЕ са.

Т.е. най-големият длъжник на „ЕКО“ ЕАД е самия възложител – Община Ловеч. Сумата, повтарям, е 80 000 лв.!

Към 8-9 февруари 2018 г., по сметката на фирмата, би трябвало да има 80-85 000 лв. получени от:

  • Средства по сметка към 31.01.2018 вероятно към 45-50 000 лв.
  • Получените средства по фактура за месец януари 2018 г. по договора за зимна поддръжка в размер на около 30 000 лв.
  • Платени задължения към фирмата от контрагенти.

Доказателства за стабилното финансово състояние, в което предадохме фирмата е, че въпреки, че на практика от 4 декември 2017 г. не й се плаща за чистене (основно перо в приходите), на 9 февруари „ЕКО“ е изплатило в пълен размер януарските заплати.

Как ще се платят заплати, ако парите ги няма, ако фирмата е длъжник, ако се краде .. и то, много важно е да подчертая – БЕЗ ФИРМАТА да работи и получава приходи. На това отгоре, Община Ловеч дължи още 80 000 лв.!

Ако това е лошо състояние:  Два месеца НЕ работиш и нямаш приходи, но си платил заплати и разходи за декември 2017 и януари 2018, осигуровки и горива .. така да бъде! Лошо състояние е!

Мисля, че изчерпателно изяснихме въпроса за „прогнозната загуба“, дълговете, състоянието на фирмата. Всичко това може да се докаже с документи, част от които са на разположение на общинските съветници вече повече от месец.

На „ЕКО“ не му трябват пари и подаяния! Работниците и служителите си знаят работата! На тях им трябва нормални договори, компетентно възлагане, добра комуникация и планиране.

За съжаление, отговорните за това дами и господа, и за всички проблеми през последната година, с които ви залях, са:

  • Инж. Николай Стоянов
  • Инж. Георги Нинов
  • Зам. кмет Цветан Георгиев
  • Зам. кмет Данаил Колев
  • Кмет Корнелия Маринова
  • Голяма част от общински съветници, които не се довериха на разума си и фактите, а предпочетоха да оформят глутница по интереси и влязат в игрите на администрацията.

За съжаление, трябва да призная, че и аз съм виновен. И то много!

С наивността си и вярата, че ще правим истинска промяна, разкрих, че са се крадяли пари и се е лъжело. Спестих на ловчалии над 450 000 лв. А явно, тези пари са си имали предназначение ..

4 коментара

  1. Онези миришат на далавера, а глутницата се ориентира по миризмата.

    1. Павлин не е наивник. Опита се да промени посоката, като разчиташе на подкрепата на малцината, които броеше за почтени в администрацията и в общ. съвет.

Comments are closed.