akciqpolice1905144Вчера за времето от 10.00 ч. до 12.00 ч. служители на сектор „Пътна полиция“ Ловеч, съвместно с доброволци от сдружение „Отворена младеж“ в хода на националната кампания „Шофирай отговорно и толерантно“ проведоха специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол.

На входа на Ловеч до бензиностанция „Газпром“ служителите на КАТ провериха 152 автомобила и 167 лица. Констатирани бяха 19 нарушения, за които бяха съставени 4 акта и бяха наложени 11 глоби с фиш.

Без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се оказа само 1 шофьор, една кола беше без регистрационни табели. За два автомобила беше установена техническа неизправност, а един шофьор беше без предпазен колан. 14 водачи бяха с нередовни документи.

Началника на сектора “Пътна полиция” към ОД на МВР – Ловеч, Николай Недялков сподели, че целта на акцията е да се спрат максимален брой автомобили и да се извършат възможно най-много проверки. Следи се дали има сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, дали са поставени обезопасителните
колани и дали водачите са правоспособни.

akciqpolice19051420Недялков беше категоричен, че от подобни операции има ефект, тъй като нарушителите намаляват.

Доброволците от сдружение „Отворена младеж“ подариха антистресови топки на водачите. Нека изкарат агресията си на топката, а не на пътя, каза Милен Василев от Института за изследване, образование и развитие.

 

На територията на област Ловеч в периода от 01.01. до 15.05.2014г. са регистрирани 307 пътно-транспортни произшествия, от които 53 тежки (с пострадали участници). Загинали са 12 и са ранени други 60 лица. В сравнение със същия период на 2013г., броя на ПТП е намалял с 16, тежките ПТП са намалели с 8, броя на убитите е нарастнал с 8, а ранените са намалели с 35.

287 ПТП са възникнали в следствие нарушение на водач, 1 – нарушение на пешеходец, 3 поради неудовлетворителни пътни условия, 5 по техническа неизправност на ППС и 11 по друга причина.

От загиналите във войната по пътищата в областта 6 са били водачи на МПС, 3 – пътници и 3 пешеходци. Всичките ПТП с убити участници в движението са по вина на водачите на МПС, като несъобразената скорост е причина за 8 убити, навлизане в насрещно движение – 1 и други нарушения на водачите – 3 убити.

С цел намаляване броя на ПТП и последиците от тях от органите на „Пътна полиция” се прилагат принудителни административни мерки и се осъществява административно-наказателна дейност. За осъществяване на контрол над по-голям брой участници в движението, осигурявайки безопасността им на пътя, все по-често се прилага т.нар. широкообхватен контрол.

През първите четири месеца на годината, от служители на сектор „Пътна полиция” са констатирани 2423 нарушения на ЗДвП. Най-честото нарушение е превишена скорост – 716 бр., 140 бр. – неспазване предимство, 184 бр. – неправилни маневри, 375 бр. неползване на обезопасителен колан или каска, 100 бр. – управление на технически неизправно МПС, 31 бр. употреба на алкохол, от които 13 бр. над 1,2 %о.

3 коментара

  1. ееее, как да стане, като в кв. Червен бряг , карат като луди, някакви хлапета, сдобили се с лъскавите коли и джипове на бащите си, без да се съобразят, че има много деца, училище, детска градина….ами знаците, защо са, а органите на реда, къде са ???

    1. Не е само там. И не забравяй за моторите по-бързи са.

Comments are closed.