Искане с 13 неотложни мерки в социалната политика отправиха национално представените организации на и за хората с увреждания до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщават от Регионалната организация на Съюза на инвалидите в България. Тревогата им е предизвикана от намеренията за промени в законодателството, които ще доведат до отнемане на права на инвалидите. Още на 5 май – Европейски ден за независим живот, организациите излязоха с отворено писмо, в което посочват: „Навсякъде по света хората с увреждания са най-бедната група от населението.

У нас коалиционните партньори афишират, че ще се вземе от инвалидните пенсии, за да се увеличат най-ниските пенсии за останалите и, че ще спират инвалидните пенсии, защото половината били фалшиви”. Това води тежки обществени проблеми като изкуствено се противопоставят хората с инвалидни пенсии и останалите, които получават пенсии за осигурителен стаж и възраст, а обществото се настройва срещу хората с увреждания. Налице е остър дефицит в НОИ, който едва ли ще се реши със спиране на част от инвалидните пенсии, се посочва в документа.

Организациите на хората с увреждания са съгласни, че е необходима реформа в законодателството за оптимизиране на медицинската експертиза, „но това не бива да бъде на гърба на хората с увреждания”. Настоява се инвалидите с трайни увреждания да получат отнетите 25% социална пенсия, да се увеличи интеграционната добавка за балнеолечение и рехабилитация, а размерът й да се обвърже с минималната работна заплата за страната, както и актуализиране на списъка от помощни средства с нови приспособления, подходящи за новите заболявания.

Достъпно образование и архитектурна среда, социално-икономическа защита за предприятия и кооперации на хора с увреждания, решаване на проблемните сфери за ефективно участие на национално представените организации на и за хора с увреждания като законен социален партньор на правителството, са сред исканията.

Според организациите на хората с увреждания те са в правомощията на Министерски съвет и тяхното изпълнение красноречиво ще докаже отношението към гражданите с увреждания в България. Те предупреждават, че ако не бъде зачетена тяхната позиция

имат готовност в цялата страна за протестни действия.