Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на средни училища с чуждоезиков профил събра в Ловеч най-младите и устремени математически таланти. Да се обединим около добрите новини в образованието – това бе основното послание, което излъчиха официалните лица по време на събитието.
За откриването в Ловеч пристигна заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и депутатът от ПП ГЕРБ Иван Миховски. Националното състезание по математика се провежда под патронажа на кмета Корнелия Маринова и се организира от Министерството на образованието и науката, съвместно с Регионалното управление на образованието.
Откриването на състезанието стана в Ловчанското читалище „Наука – 1870“ с изпълнение на Общинския духов оркестър пред входа на читалището и художествена програма в салона.
Поздравления поднесоха кметът Корнелия Маринова, депутатът Иван Миховски, зам.-министър Таня Михайлова и Еленко Начев, началник на РИО -Ловеч. Последният съобщи и състава на националната комисия, определена със заповед на Министъра на образованието и науката. Тя е с председател доц. д-р Христо Ганчев от ФМИ при СУ „Св. Кл. Охридски“ с членове доц. д-р Симеон Замковой от ФМИ при СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Асен Божилов от ФМИ при СУ „Св. Кл. Охридски“, проф. дмн Емил Колев от ИМИ при БАН, Еленко Начев началник на РУО – Ловеч, Татяна Ичева от РУО – Ловеч, Кохар Морарова от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ Варна и Иван Георгиев от Първа АЕГ, София.
В състезанието участват около 250 ученици от различни училища в цялата страна. За първи път има и ученици от Калиш, Полша. Тази година домакин е община Ловеч и ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“. Националното състезание дава възможност за изява на ученици със задълбочен интерес в математиката, но е и атестат за преподавателите и стила им на работа.
По-рано през деня зам.-министър Таня Михайлова бе приета в кабинета на кмета Корнелия Маринова в присъствието на Ваня Събчева, областен управител, и Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч. Кметът връчи на госта плакет с образа на Покрития мост. По-късно зам.-министър Таня Михайлова получи и почетния знак на РИО – Ловеч, както и почетния знак на СБА.
Таня Михайлова присъства на представянето на мобилно приложение на Съюза на българските автомобилисти “Велошампион” в СУ “Св. Климент Охридски”. След това посети няколко ремонтирани училища и детски градини в града и кв.”Гозница”. В ППМГ пък се проведе среща с директори и учители по математика, информатика и природни науки.
Специален светлинен поздрав бе излъчен вечерта върху скалите на Стратеш. Той гласеше „Община Ловеч пожелава успех на националното състезание по математика“.

2 коментара

  1. Тези две дами в средата на снимката са вредни и колкото по-бързо ги разкарат, толкова все ще е късно. Успех на младите математици!

Comments are closed.