panairoreshak505132Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата организират от 1 до 5 май 2013 г. в Националното изложение   с.Орешак, XXVII Национална изложба на народните художествени занаяти с международно участие – „Орешак 2013”.

Майстори от 8 държави – България, Франция, Полша, Палестина, Северна Корея, Китай, Япония и Индонезия, ще покажат уникални предмети на занаятите и приложните изкуства.

Изложбата ще ни отведе в един прекрасен свят от форми, багри и композиции, ще ни разкрие магията на визуалните изкуства, с помощта на която нашите автори пренасят традицията във времето.

Откриването ще бъде на 1 май 2013г., 11.00 часа в Орешак. В програмата на събитието са включени концерти на танцов състав от Индонезия, на детския състав към фолклорна формация „Траяна”, концерт на учениците от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, Живите занаяти ще бъдат представени в ателиетата по дърворезба, пирография, грънчарство, иконопис и тъкачество, в работилниците за изработка на сувенири от жива вълна и цветя от хартия. Автентично японско изкуство ще бъде демонстрирано с чаена церемония, както и з калиграфия и оригами.

panairoreshak505131Характерните особености на традиционния френски текстил е темата на лекция на доц. д-р Красимира Кръстанова.

Майската Национална изложба няма да мине без изписване на великденски яйца – демонстрация на художник-керамика Марияна Личева, както и демонстрация на восъчна техника на изписването им от ученици от Националната гимназия за приложни изкуства в Троян.

Фолклорен ансамбъл „Траяна” ще закрие събитието с Великденски концерт на 5 май от 12 ч.