Текст д-р Дарина Петрова, снимки Детелина Иванова

Туристическо дружество „Стратеш“, Ловеч за пореден път взе участие в традиционния, високо – планински маратон ­ 100 км. за 24 часа по главното старопланинско било с четирима свои екстремни туристи: Детелина Иванова и Цветомир Цолов/ 5 поредни участия/, Петя Николова и Деница Добрева / 3 участия/.

Походът се провежда за 15 – та поредна година. Организатор е Станислав Стоилов . Стартът бе на 14.07.2017 в 05:00 ч.  от х.Мазалат, а финалът  15.07.2017 на х.Ехо. В тазгодишното издание стартираха 62 участници от цялата страна, а завършиха 42, сред които и 4-мата наши туристи. Заслужават поздравления!

   Маратонът 100 км. за 24 часа е сериозно изпитание за физическата и психическа подготовка на участниците, свързано с преодоляване на стръмни терени и големи разстояния по билото на Балкана в рамките на едно денонощие, включващо горещ юлски ден. Цитат от организатора, за да се даде яснота за този поход: “Искам да обърна внимание, че това не е състезание. Не напразно навсякъде думата поход е акцентирано удебелена. Ударението при това мероприятие е върху издръжливостта, духа и волята. А не върху скоростта и състезателния характер.”

Традиционна подкрепа от страна на председателя на дружеството Слави Генков бе оставената на заслон Орлово гнездо голяма диня за нашите походници.

Планинарският дух е жив!