Курортът Рибарица стана център на българския бит и култура. На 21 и 22 юли 2018 г., за единадесета година подред, м.Костина – лобното място на Бенковски – оживя с песни и танци. Над 80 състава от цяла Велика България разказаха за своите нрави и обичаи под звуците на вълшебните български инструменти. История и фолклорна памет в едно…

Празникът откри Пенка Ганева – Кмет на село Рибарица заедно с д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен. ,,Тук редом с песента на реката и шепота на Балкана, ще блеснат прелестни носии, съхранени от векове и извадени от дълбоките ракли и скринове, за да се покаже сръчността на българката, душевността и колорита на българина, сбран и съчетан в шевиците и цветовете на сукманите и ризите. Ще видим кръшни български хора, песни и обичаи от всички краища на прекрасната ни Родина. И всички ние с радост в сърцата и тръпка в душата, ще слушаме и ще вярваме, че по-хубаво от България и българско няма“ – с тези думи г-жа Ганева даде старт на конкурсната програма.

,,Днес, тук сред красивата природа на Рибарица, ще оживеят картини от цяла България, изпъстрени с яркост, уникалност и автентичност. Картини, показващи ни народните традиции, пресъздаващи местния бит и обичаи от всички фолклорни области в страната.“ Д-р Мадлена Бояджиева не пропусна да спомене и смелия подвиг на Георги Бенковски и пожела успех на съставите.

Освен участници, събитието събра множество местни жители и туристи, дошли да се насладят на автентичността на българското и родното. Гостите се докоснаха до вкусната българска кухня, като имаха възможността да опитат традиционния боб и тетевенската саламура, вкусова марка на тетевенския край. Вечерта бе изпълнена с много настроение и кръшни хора, съпроводени от песните на певеца Христо Косашки.

Жури на празника бяха доц. д-р Катя Кайрякова, д-р Ивайло Иванов и доц. д-р Капка Манасиева. След подробно обсъждане те взеха своето трудно решение и наградиха участниците в категории: надсвирване, надпяване, надиграване, обичаи. Както всяка година, и тази имаше специални награди. Свилен Русинов – Зам.кмет на Община Тетевен присъди Специалната награда на Община Тетевен на Народно Читалище „Соколов 1919“ село Паничери, община Хисаря. Специалната награда на Кметство Рибарица спечели Народно Читалище „Светлина 1952“ село Галата, община Тетевен. Специалната награда на СДРУЖЕНИЕ „РИБАРИЦА-2015” отиде при Народно Читалище „ Светлина 1904“ село Варненци, община Тутракан. Със своята специална награда журито награди представителите от Народно Читалище „Славяни 2013“ село Капитановци, община Видин. Голямата награда за населено место „Най-голям пазител на българския фолклор” заслужено отиде при Народно Читалище „Пробуда“ село Горно Абланово, община Борово. Специална награда за най – възрастен участник с автентична носия получи Георги Лазаров Василев на 82 години от село Рибарица, община Тетевен, а Специалната награда за най – малък такъв при Иван Савов Иванов на 2 години от град Червен Бряг.

Състави от цялата община Тетевен се представиха достойно, като спечелиха общо над 20 медала в различните категории.