nankovsliven1310131Николай Нанков, народен представител, областен координатор на ПП ГЕРБ за област Ловеч, участва на 12 октомври в Кръгла маса на тема “Европейското финансиране за периода 2014 – 2020“. Европейското финансиране през новия програмен период в сферите на земеделието, регионалното развитие и околна среда беше акцент на форума, организирана от ГЕРБ в Сливен, със съдействието на фондация “Ханс Зайдел”. На него  присъстваха председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, зам.-председателят Цветан Цветанов, Богдан  Мирчев – представител на фондация “Ханс Зайдел” и др.

Темата на презентацията на Николай Нанков, който бе зам.-министър на регионалното развитие, бе „Регионална политика или регионална катастрофа”. Той изнесе данни, с които показа, че правителството на ГЕРБ е водило национално отговорна регионална политика за намаляване на диспропорциите, при които едни региони се развиват за сметка на други.

“Избрахме урбанистичния модел “Умерен полицентризъм” – равномерно развитие на територията на страната, равномерно насочване инвестиции в районите, като в Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 за целенасочено финансиране бяха определени 67 общини. Политиката на сегашното правителство и бездействието му в преговорния процес ни води към модел “Краен моноцентризъм” с приоритет 6 или 7 от големите градове. Това ще доведе до отслабване на връзките между отделните центрове и тази политика в дългосрочен план ще има за резултат трайно обезлюдяване на голяма част от националната територич”, каза Нанков.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел представи основните принципи на Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. Тя заяви, че принципите са свързани с необходимостта от реформи и програмата се ръководи от три предизвикателства – икономически, околна среда и териториални.

“Идеята е и в следващия програмен период да продължи запазването на доходите на земеделските стопани, да има конкурентноспособност и да се запази биологичното разнообразие. Голямата новост е “зелена ОСП” със задължително обвързване на директните плащания с мерки за екологизиране. Това включва разнообразяване на културите, поддържане на постоянни пасища и определяне на 7 процента от площта като приоритетни екологични площи”, каза Мария Габриел. Тя благодари на Десислава Танева за организирането на кръглата маса, на която за първи път се прави представяне на Общата селскостопанска политика за новия програмен период.

Бъдещата Оперативна програма “Конкурентноспособност” беше представена от бившия министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев. Той припомни, че през февруари кабинетът на ГЕРБ е договорил по програмата 80% и към този момент няма промяна.

“Докато управлявахме, нашата програма “Конкурентноспособност” 2014-2020 беше в напреднала фаза и от Европа дадоха знак, че тя ще бъде одобрена през октомври тази година. Сега сме октомври, а управляващите дори не са я подали. Важно е да бъде одобрена сега, защото още сега могат да се подават схеми за безвъзмездна помощ и фирмите да кандидатстват. Но управляващите отказаха почти всички наши идеи и фирмите ще могат да кандидатстват най-рано в края на следващата година. Ще загубим пари и загубата ще е в размер над 100 милиона евро”, обясни Добрев.

Зам.-министърът по околната среда и водите в правителството на ГЕРБ Ивелина Василева разясни основните моменти в ОП “Околна среда”. Тя алармира, че правителството в момента не върши нищо по отношение на изпълнение на предварителни условности, свързани с разработване на нормативната база и което ще бъде проверявано от Европейската комисия при подписването на договорите за партньорство. Страната, неизпълнила изискванията, ще бъде лишена от финансиране. “Внимание трябва да се отдели на реформата в сектор “води”, в здравеопазването, но правителството няма воля да предприема тежки и непопулярни реформи и това може да се окаже пагубно за държавата”, каза Василева.

Домакин на кръглата маса беше народният представител от ГЕРБ Сливен Десислава Танева. Акцент в нейното експозе беше Програмата за развитие на селските райони. Танева изрази недоволство от факта, че правителството няма приоритетни цели за програмата, а само работен, идеен проект. “Няма индикации за приоритети, които трябва да постигне новата ПРСР”, подчерта Танева. По думите й това, което е отчетено за 100-те дни на правителството в сектор Земеделие не отговаря на истината и това, което е направено, е направено от правителството на ГЕРБ и довършено от служебния кабинет.

“Нито една мярка, която е описана, не е свършена от тях”, добави Танева. По време на кръглата маса се проведе дискусия, на която бяха поставени актуални и наболели въпроси от участниците. Десислава Танева пое ангажимент със своите колеги да разгледа и обсъди всички предложения, направени по време на срещата и ако е необходимо, да се възползва и от правото си на законодателна инициатива.

 

2 коментара

  1. В чисто политически аспект да се твърди, че националните власти са правили регионална политика е меко казано социалистически реализъм в една /уж/ европейска държава с демокрация и децентрализация.

    Има катастрофа в регионалната политика и тя стартира заедно с приемането на Конституцията от началото на 90-те. Как да се прави регионална политика като на практика в България няма регионална власт, избрана от суверена. Областния управител е НАМЕСТНИК на министър председателя, а заместниците му – политически креатури на парламента.чрез МС. Няма бюджет и няма преки отговорности към суверена – за каква регионална политика става въпрос, за какви 5 лева?

    Естествената връзка между централната и регионалната власт са т.нар. “народни представители”. Те пък колкото са “народни” толкова би могъл някой да си фантазира, че те биха работили ЗАЕДНО в интерес на региона, от който са избрани.

    И така – имаме едно НИЩО, наречено областна управа, която се подпомага от едно НИЩО, наречено “народни представители” и всичко това в името на едно НИЩО, обусловено от липсващо законодателство и суверен, пратен в трета глуха по отношение избора на регионална власт/власти.

    И ако си мислите, че това е зле – след последните парламентарни избори стана още по-зле. Убийствената и порочна българска политическа система доведе до възможността един необразован Продавач на дини и издигнат от майка си да стане “мамин народен представител”. Ами явно мама ще ви прави регионалната политика. Но, в царството на Тиквите – всичко е възможно.

    Реклама: В област Ловеч може да си избереш диня и да получиш Тиква.

Comments are closed.