На 19 декември 2018 отправих покана към избраните да представляват жителите на област Ловеч народни представители, относно спорните промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Поканата беше изпратена на официалните имейл адреси на депутатите.

Единственият, който отговори беше народният представител Милко Недялков от БСП, а въпросът беше:

Одобрявате ли промените в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, касаещи:

  1. Възможността КПКОНПИ да инициира и води производства по отнемане на имущество, без да е необходимо да е произнесена присъда или дори да е повдигнато обвинение срещу собственика. Т.е. срещу Тълкувателно решение от 7 декември на Върховният касационен съд.
  2. Изваждането на общинските съветници от обхвата на “антикорупционния“ закон и за тях да отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси.

Ето какво отговори депутатът:

Уважаеми г-н Иванов,

Ще се постарая да отговоря кратко на въпросите Ви.

На първия.

Отношението ми към вече приетите поправки на ЗПКОНПИ е изразено от мен с три гласувания “против”. В комисия, на първо и на второ четене.

Заявявам обаче принципна подкрепа за гражданската конфискация. Тя доказа, че е необходима на обществото ни и то още при първия закон от 2005 г., по който се провеждаше при различна формула. Но сегашната реакция на парламента не може да бъде чрез прибързани и необмислени процедури, извънредни мерки или под страх. Няма разумен съдия, който ще тръгне да прекратява  дела с голям материален интерес, ако знае че в парламента е отворен дебат и ще има решение по тълкувателното решение. Бързината и препряността са лоши съветници на законодателя. Те имат за резултат слаб закон.

И още.

Замислянето и начинът на провеждане на това изменение от НС остави впечатление, че сякаш се надскачаме с някой, в частност с върховния орган на съдебната власт и че едва ли не някой има някаква лична драма в отношенията с ВКС. Нека сме наясно. Ние сме законодатели в условията на една парламентарна република и не се надскачаме с никой. Упражняваме възложеното ни от Конституцията задължение да приемаме закони, водени само от  обществения интерес като носим отговорност пред гражданите, които са ни изпратили тук. Уважаваме мнението на съдиите от ВКС, подкрепили решението, можеше да приемем своето разумно, спокойно и без емоции. Предлаганото обаче не беше добро и се нуждаеше от доработка.

По втория въпрос

отговорът ми е кратък – няма да подкрепя подобна промяна в Закона. Лошото е, че изваждането на общинските съветници от неговия обхват е само една от предложените недомислици. Но смятам, че обществото вече разбира защо се правят подобни уж парламентарни маньоври…

Дано само не стане страшно.

Милко Недялков – народен представител от 11-ти Ловешки изборен район”

 

За съжаление, останалите народни представители от 11 МИР Ловеч или не ползват официалната си служебна поща  или не смятат за важно въпросите, касаещи прозрачността в работата на местната и национални власти.

На поканата не отговориха депутатите:

ВАЛЕНТИНА АЛЕКСАНДРОВА НАЙДЕНОВА БСП

ДЖЕЙХАН ХАСАНОВ ИБРЯМОВ ДПС

ИВАН НИКОЛОВ МИХОВСКИ ГЕРБ

КАЛИН ДИМИТРОВ ВАСИЛЕВ ГЕРБ