troyan1302141Народният представител Корнелия Маринова изпрати на редакционният имейл на „Ловеч днес“ отговор на поставените от троянският общински съветник Илиян Пеевски въпроси. В свой коментар под информацията от пресконференцията на депутатите от ГЕРБ в понеделник, съветник зададе конкретни въпроси свързани с разискванията на бюджет 2014 в Общински съвет Троян.

Представям на вашето внимание въпросите на г-н Пеевски и отговорите на народния представител Корнелия Маринова“

Въпрос Илиян Пеевски: 

Можете ли да проверите и да ми отговорите, защо днешното правителство е поставило ограничение към бюджетите на общините, където 5% от една от държавните субсидии може да не им бъде преведена. В същото време днес правителството раздава пари „на калпак“ по твърде неясни критерии, като сумата, която се раздава многократно надвишава сумата от тези 5%.

Тези 5% вече ми бяха изтъкнати като аргумент, за да не се приемат мои предложения за бюджета, а в същото време вече получихме допълнителни средства към бюджета за 2014, които десетократно надвишават това бъдещо и евентуално не превеждане на тези 5% от една от държавните субсидии.

Отговор Корнелия Маринова:

Уважаеми господин Пеевски,

По първия зададен от Вас въпрос:

Практика на предишната тройна коалиция бе да утвърждава разходите в размер до 90% от планираната сума по бюджета за съответната година. Правителството на ГЕРБ отмени тази порочна практика, но за съжаление при приемане на рамката на държавния бюджет за 2014, тя бе възстановена като тук, задържаната сума ще бъде в размер на 5 % /справка чл.55 ал.1 от ЗДРБ-2014/.

Приемам напълно квалификацията за непрозрачните критерии за разпределение на 500 млн. лв от публичната инвестиционна програма за „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ още повече, че това са заемни средства, увеличаващи дефицита-средства, които ще изплащаме не само ние, но и нашите деца и внуци.

Сега задачата на всички нас, като будни граждани е да настояваме за прозрачност на контрола при усвояване на средствата.

 

Въпрос Илиян Пеевски:

 Можете ли да проверите и да ми отговорите – Когато една община си ИЗПЪЛНИ бюджета за предходната година, ерго, събрала си е парите в приходната част и ги е изразходвала изцяло в разходната част – вярно ли е това, че за месеците януари и февруари от следващата финансова година, ИЗРЯДНАТА ОБЩИНА на практика няма НИКАКВИ пари и не може да функционира и че на практика трябва да спре да работи и да освободи общинските служители в неплатен отпуск? Т.е. – когато си изряден и спазваш Закона – биваш наказван. Вярно ли е това?

Отговор Корнелия Маринова:

Всяка община в началата на  бюджетната година и до приемането на съответния общински бюджет получава трансфер от държавния бюджет в размер на 1/12 от плана за предходната година, т.е.,  не възниква необходимост от ”освобождаването на общинските служители и изпращането им в неплатен отпуск”.

2 коментара

  1. Уважаема г-жо Маринова, благодаря Ви за отговорите.

    Въпреки, че на пръв поглед въпросите наподобяват стила “ранен политически наивинитет”, те са много сериозни и не само заради отговорите, които давате, а заради това, което трябва да последва след тях. Разбира се, най-важното, гражданите да бъдат информирани, защото отговорите Ви са предназначени предимно за тях.

    Поздрави!

  2. Ето, така се постъпва! Браво!

Comments are closed.