km1202141За назначението на Христо Христов, бюджета и конфликта на интереси на Тихолов

Павлин Иванов

Председателят на Общински съвет Тихолов даден на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, кмета Казанджиев си назначава бившият Окръжен прокурор Христо Христов за юрисконсулт по обществени поръчки и въпросите за Отчета на бюджет 2013 и проекто-бюджета за 2014, бяха част от темите на пресконференция в понеделник, на която народният представител Корнелия Маринова извади на светло скандални факти.

Погледнете колко пенсионери са назначени в Община Ловеч, попита лидера на ГЕРБ. Това ли е политиката за задържане на младите хора в Ловеч? Така ли ще им създаваме заетост, като ги оценяваме с оценка 5 като държавни служители, за да им покажем, че са некадърни и да ги накараме да се подадат молбата за напускане?

Много уважавам г-н Христо Христов – бившият Окръжен прокурор, който е назначен за юрисконсулт в Общината, каза Корнелия Маринова. Две светила стават в Общината по обществените поръчки. Един виден адвокат, който го отстъпват от време на време и на община Троян и г-н Христов. Обществените поръчки в Общината вече ще засияят, каза народният представител.

Тук се изгражда някакъв мост към Окръжна прокуратура в Ловеч. Питам, кой ще минава по този мост, каза Маринова. Той не е специалист нито по гражданско право, нито по административно право. Как стана неговото назначение като юрист на общината по обществените поръчки, обявено ли бе мястото, кого обслужва, попита народният представител.

Не може младите хора в Ловеч да са без работа, нивото на безработицата да е над средното за страната, а тук да се назначават хора, които са придобили право на пенсия, получават прилична пенсия при това, а младите да стоят нереализирани. Това не е нормално, категорична е Корнелия Маринова.

 

 

Съвместими ли са функциите на председател на Общински съвет с действащ адвокат, попита общинският лидер на ГЕРБ Корнелия Маринова, по повод поставеният на общественото внимание казус. Тя заяви, че е внесла сигнал в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и очаква тя да се произнесе по казуса с председателя на общинския съвет в Ловеч Тихол Тихолов.

Очевидно бе на последното заседание на ОбС в града, че г-н Тихолов се чувства виновен, че в работно време на председател е изпълнявал и адвокатски функции, връчвайки на кмета на общината пликче с някакви пари. За мен това е признание, че неправомерно е използвано работното време. Нека комисията да се произнесе. Това заяви народният представител.

 

Корнелия Маринова коментира и друг местен въпрос, като се спря на бюджета на община Ловеч за 2014 г. Тя каза, че предстои приемането на най-важните решения, а те са свързани с приемането на бюджета, като инструмент за реализиране на политики. Внесен е и Отчета за изпълнение на бюджета за 2013 година.

Лично аз не виждам, защо се бърза с този отчет, защото той първо на вече проведеното общественото обсъждане включва информация за изпълнението на бюджета за 2013 г., различна от тази, която е внесена от кмета в местния парламент. Тоест тези цифри от актуализираните таблици хората не познават, каза Маринова.

Освен това, видно от протокола на обсъждането са изискани справки, които не са предоставени, има много въпроси, на които трябва да се даде отговор, заяви Маринова и подчерта, че в приемането на един бюджет, винаги е свързано с определена цел и приоритетите са разписани в основния документ за 2013-та. В него е записано „подобряване на живота, по-добри условия за живот и работа, работа за младите хора, конкурентоспособност на икономиката”.

Как, питам аз,  са осъществени тези цели с инструментите на бюджета? Въобще не става ясно, заключи Маринова. Дано на заседанието стане дума за това.

Имаме промяна на Закона за публичните финанси, в който се казва, че Отчета трябва да се приеме до 31.12.2014. Толкова прибързано, не е необходимо да се бърза, смята бившият председател на Общински съвет Ловеч и настоящ депутат Корнелия Маринова. Тя допълни, че хората имат нужда от ясни отговори на конкретни въпроси, а такива не са дадени дори в комисиите.

Маринова се спря и на липсата на предвидени средства за сектор „Образование”. Когато видях, че в графата са написани нулички, тъмата в Бюджета стана ужасяваща!

Не може да се предлага в комисиите и на Общински съвет подобен разчет. 11 милиона се разпределят, без да е казано къде, защо, без никакъв капиталов разход, без абсолютно нищо, при положение, че масово общините подпомагат средствата по делигираните от държавата дейности. Подпомагат ремонтно-възстановителните работи в училищата. А тук, капиталовият разход е нула.

Има едни цифри, страшно много цифри, каза Маринова. Има едно високомерие, което казва, ето, вие не разбирате от бюджет, трябва дълго да ви се обяснява. Съжалявам, че ще го кажа, но подобно отношение се демонстрира и към общинските съветници.

Разбирам колегите, които с огромни усилия се опитват да измъкнат информация, която им е нужна, каза народният представител. Те искат справки, искат пояснения, но не винаги ги получават.

Мъглата е голяма!

 

 

Народният представител Корнелия Маринова обобщи мотивите за искания и обсъждан в зала трети вот на недоверие към правителството „Орешарски”.

Цялостното дискредитиране във сектор „Сигурност”, заради невъзможността за справяне с бежанската криза, заради критичния доклад от ЕК, в който основният акцент е именно в слабите резултати в сигурността, заради дискредитирането на всички онези демократични устои, които се нарушават с ДАНС, така, както то функционира в момента с правомощия за разследване, с правомощия за обиск, за задържане на граждани. Знаем какви функции бяха отредени при създаването на тази служба, а с промените днес тя вече е опасна, защото в структурата на ДАНС остана звеното за технически операции, а то има правомощията да иска подслушване, и съответно да извършва такова. Така че когато говорим за подслушвания в държавата, които били нерегламентирани, нека да видим какво се създаде с този мастодонт в момента, с функциите, които му се разписаха с промяната в закона и опасностите, които това крие за обществото”, обясни Корнелия Маринова пред медиите.

По думите й другият много сериозен мотив е контрабандата. „В приемния ми ден гражданин от Луковит донесе кутия цигари и ми каза, че в неговото село те се продават напълно свободно. Какво правят властите, какво прави Агенция „Митници”? Нали щяха да събират повече приходи, нали щяха да осигурят един милиард повече, а те дори не изпълниха плана си с над 320 млн. лв. Разбира се, вече знаем, че това са приказки на вятъра, но от това страда обществото. Както и от битовата престъпност – бич за хората”, попита риторично народният представител.

Тя подчерта, че точно в денят за обсъждане на вота, полицията започвала да се бори с престъпността с жандармерия. „Какво правиха до днес? Какви са тези жандармеристи, които ще влизат в селата, те наясно ли са какво е положението там, знаят ли, че за 34 села в община Ловеч има 15 младши полицейски инспектори, които да отговарят за сигурността и в същото време тече реформа и се освобождават хора, навършили 27 години стаж в системата”, каза още тя.

 

 

В коментар по темата за разпределението на парите от фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, което предизвика възмущението на ГЕРБ в последната седмица, Маринова заяви, че 289 милиона са разпределени между 28 области. За област Ловеч средствата са малко над 5 милиона. За област Монтана парите са под 2 милиона. А двете области са в Северозападния район, за какво говорим, попита народният представител. За какво преодоляване на различията между регионите става въпрос, като само за област Кърджали са дадени 17 милиона!

 

Корнелия Маринова съобщи, че разполага с обследване на спортно материалната база в училищата в област Ловеч, което показва, че за оборудването на спортните площадки на 54 училища в областта са необходими 81 000 лв, а сега само за спортно оборудване на три площадки в други области са дадени 150 000 лв.

Знаете в кое училище работих, радетел съм за развитието на спорта, но дълбоко се съмнявам, по-скоро дълбоко съм уверена, че тези средства няма да бъдат използвани целево, прозрачно и почтено, заяви общинският ръководител на ГЕРБ в Ловеч и акцентира, че с това разпределение на средствата правителството противопостави едни общини на други и създаде нова линия на разделение.

28 коментара

  1. някой може ли да каже колко пенсионери работят в общината

  2. Извънредно в ПИК! 16 депутати начело с Кадиев и Янаки Стоилов цепят БСП! Сергей Станишев е в паника!

    Цели 16 народни представители от Българската социалистическа партия се готвят да напуснат БСП, защото са гневни от задушаващата хватка на ДПС.
    Предводители на недоволството са Янаки Стоилов, който бил недоволен, че не зае поста на вицепремиер в кабинета “Орешарски” и Георги Кадиев. Те са на път да привлекат в отбора си и Михаил Миков, който за момента все още се колебае дали да се присъедини към тях.
    Чашата на недоволството у бунтарите преляла, след днешните унизителни дебати в Народното събрание.
    Революционерите смятат да обсъдят плановете си в уютен комплекс, който се намира в близост до София и е собственост на сестра на известен червен депутат, близък до Георги Първанов.
    Сергей Станишев е в паника от недоволството и се чуди как да озапти недоволните от управлението му.
    ПИК потърси за коментар Стоилов, но засега той не вдига GSM-а си.

    http://pik.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-16-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B8-%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%81%D0%BF-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2-%D0%B5-%D0%B2-news148003.html

    п.п. Ловеч подкрепя бунта срещу СерГейСтаниШеф!
    #фоставка СерГейСтаниШеф

Comments are closed.