hotelnap708141Радосвета Коева НАП

Събирането на публичните и частните държавни вземания е от компетентността на Националната агенция по приходите, като представител на държавата. Разделението на вземанията на публични и частни е регламентирано от чл.162 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и е правомощие на НАП от 4 години, с вливането на Агенцията за държавни вземания.

Частните държавни вземания се събират по общия ред. Приходната агенция чрез своя отдел „Държавни вземания” съхранява и продава всички отнети, конфискувани или изоставени в полза на държавата вещи, придобити в производствата по несъстоятелност. Следвайки процедура, Териториалната дирекция съставя нарочна комисия за провеждане на публичната продажба чрез търг с тайно наддаване. Търгуваните вещи могат за бъдат разнообразни-от дърва за огрев, през цветни и черни метали и злато, до различна техника. Някои от тях може да са послужили за извършване на престъпление, затова са отнети или конфискувани. НАП извършва продажби и на имущество, придобито по престъпен начин.

От началото на годината са насрочени общо 23 търга. Избира се лицензиран оценител от списък, утвърден от Изпълнителния директор по реда на чл.235, ал.1 от ДОПК. С договор му се възлага да извърши експертна оценка. Изготвената пазарната оценка не може да е по-ниска от данъчната оценка на вещите. Първоначалната цена пада с 20 % на втория търг, който се насрочва, ако не бъде продадена вещта. И така, стойността може да се редуцира до 50%.

Последната по-интересна продажба беше на отнет от съда лаптоп, продаден за 130 лв. Съществува правна възможност непродадените вещи да бъдат предоставени на бюджетни организации като общината и социалните домове, ако пожелаят.

В сравнение с миналата година, отдел „Държавни вземания” отчита почти 50 % ръст на приходите от търгове на конфискувани, отнети или изоставени в полза на държавата вещи. Досега в хазната са постъпили 116 хил.лв.

Публичните вземания засягат данъчно-задължени лица и външни взискатели като МВР, Инспекция по труда, община и съд. Представляват задължителни осигурителни вноски, данъци, вкл.акцизи, мита, такси, глоби. Установяват се и се събират от публични изпълнители на НАП в левове. Публичните вземания имат 5-годишен давностен срок. Недвижими имоти и движими вещи, каквито са МПС, са предмет на тези търгове. За недвижим имот на оценител се възлага изготвяне на пазарна оценка, а за МПС е валидна застрахователната стойност. За 2014 г. по линията на публичните вземания в ТД на НАП В.Търново са проведени 75 търга от обявени почти 100. 1/4 от обявените са в НАП В.Търново. Приходите от тях за териториалната дирекция надвишават 210 хиляди лв. и са най-вече от продажбата на апетитни имоти в морските ни курорти. Повишен интерес се забелязва към търга на атрактивен хотел в гр.Елена, който ще се състои на 21 август. Предстои и продажбата на складови помещения в промишлената зона на Свищов, и на 2 апартамента-ателиета, ново строителство във В.Търново.

На страницата на агенцията – www.nap.bg се публикуват всички търгове и информацията ежедневно се обновява. Там може да се видят подробности-дата и номер на търга, срока за плащане на 20 %-ния депозит и др. От началото на годината са публикувани почти 3500 обяви за продажба на активи.