Допуснати са грешки в определянето на лимитите на болниците, сключват се договори с нови структури без да е ясно кой и защо е дал разрешение. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на касата на 4 октомври. На него наред с останалите точки членовете му разглеждат и финансирането на клиниките във Враца и Ловеч, които са пред фалит. Оказва се обаче, че не са единствените в този списък.

Държавните болници във Враца и Видин имат неизплатена надлимитна дейност за зимните месеци за над 230 хил. лв. всяка. Причината за генерирането й са неадекватните лимити, които са им поставени, става ясно то думите на зам. министър Лидия Нейчева.

„Сега ще кажа нещо, което няма да приеме никой. Тази болница (врачанската бел.р.) в писмото пише, че има надлимитни неразплатени 239 хиляди за зимните месеци. Същото е и във Видин. Там, където е една болницата и няма друга педиатрия, пулмология и такива звена, в които да могат да се лекуват пациентите”, обяснява зам. министър Нейчева. И положението не е такова само в тези болници, добавя тя.

„Когато са ни представяли това разпределение,

никой не ни е информирал, никой не ни е казал за този проблем и сега изведнъж излиза и като че ли няма виновен”, казва председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев.

„Това е явно нещо, което се повтаря на много места. Но затова трябва да се представи анализ, за да се види какво се случва. Може да не е правилно, може и да е”, обяснява Лидия Нейчева. Според нея обаче дори поправката в бюджетите на болниците няма да ги спаси от тежкото положение, в което се намират. На практика областните клиники във Враца, Ст. Загора, Ловеч и Видин са обречени. За това са виновни не само сбърканите лимити, но и незаконни практики на източването им.

„Не е дисциплиниращо по никакъв начин да се извадят

някакви пари и да се платят дългове за някой, който е заминал в чужбина и е направил 10 милиона. Много се е трудил да ги направи 10 милиона за 4 години. Имаме и по-драстични случаи. Но това друга институция трябва да се занимава със случая”, обяснява Лидия Нейчева.

„Болницата във Враца, болницата в Ловеч, тези, които са с просрочия, с блокирани пари те автоматично се изключват от проекта „Бърза помощ”. Просто казвам факти, защото хората, които са крали през годините въобще не ги интересува това и някак си сега опира до нас този въпрос да го решаваме. И хората във Враца чакат министерство на финансите, министерство на здравеопазването да извадят едни пари и да им платят заплатите. И регионалният директор на здравната каса да разпредели бюджета на частите болници”, ядосва се и другият зам. здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Опитите за източване на държавните болници

продължават дори сега става ясно на заседанието. Оказва се, че има предложение от регионалната каса част от бюджета на областната болница в Ловеч да се пренасочи към нова частна клиника в града „Кардиолайф”. Тя е получила договор с касата на 18 септември.

„Директорът на РЗОК Ловеч предлага от последните месеци на разпределените стойности на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч, които са в размер на 632 хил. лв., да се пренасочат средства към Кардиолайф за тези два месеца и допълнително му трябват за септември месец 93 хил. лв. за тази болница”, докладва финансистът на НЗОК Ганка Аврамова.

„Без мен е подписано писмо, което дава право

на директора на РЗОК да сключи договор с Кардиолайф. Не съм знаел за това писмо, то не е подписано от мен, а от Зоя Вълева”, казва тогава управителят на касата проф. Камен Плочев. Според него не може една лаборатория преди 4 месеца да си промени името и да стане многопрофилна болница.

„Всички знаем колко отделения трябва да има една многопрофилна болница. Същата структура и изведнъж директорът на РЗОК Ловеч пак и дава парите, за да фалира отново болницата в Ловеч. Това не мога да го разбера. Нищо не пречеше да ме изчакат”, ядосва се още проф. Плочев.

В крайна сметка надзорниците вземат решение да получат детайлен анализ за разпределението на лимитите на всички болници в страната, за да видят дали има и други грешки. Цифрите предстоят да се гледат на следващите им заседания.

 

Няма да извадят бюджета на НЗОК извън консолидирания

Бюджетът на касата няма как да се извади от консолидираната фискална рамка, става ясно още по време на заседанието на Надзорния съвет на фонда, каквото желание от години имат пациенти и лекари.

„Това няма как да стане, защото, ако касата утре рухне, държавата трябва да застане зад нея, т.е. и даже по класифицирането на сектор „Държавно управление”, съгласно класификацията на Европейската комисия, за съжаление, касата е вътре”, обяснява зам. финансовият министър Кирил Ананиев на предложението на доц. Красимир Гигов, представител на работодателите в Надзора. „Ние говорим за мултиплициране на касата, тя никога няма да е монополна, говорим и за други. Но цялата отговорност идва пак към касата без да се прехвърля отговорността към министъра на финансите”, опонира обаче той. „Ако я изкараме касата извън консолидираната фискална програма, ние отваряме веднага възможността за свободно появяване на други каси, защото тя става пазарен субект, както всички останали”, отговаря Ананиев, но край на спора им слагат останалите членове на Надзора.

1 коментар

Comments are closed.