kmet90112260,65 % изпълнение на местните приходи за първите четири месеца на годината.

Много добра събираемост на местните приходи за първите четири месеца на годината отчете вчера на пресконференция кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев. Общото изпълнение е 3 013 274 лв, което е 60,65 % от годишния план.

Най-висока събираемост се отчита при данъка върху недвижимите имоти (63,92 %) – при план 900 000 лв до края на април са събрани 575 323 лв. 62,33 % е изпълнението при такса битови отпадъци – план 2 919 398 лв, изпълнение 1 819 781 лв. При данъка върху превозните средства изпълнението е 58,09 %, заложени са 650 000 лв за годината, събрани са досега 377 563 лв.

В отговора на въпрос на „Ловеч днес“ относно рисковете за бюджета на община Ловеч с оглед на несъбрани данъци в размер на около 4 милиона лева, кмета Казанджиев заяви, че по отношение на недоборите администрацията се е заела първо с по-големите плащания, тъй като има давност. Водят се съдебни дела, като по-голямата част от тях се печелят от Общината и парите се възстановяват.

Не мисля, че има риск за бюджета на Общината. Единствените проблеми са със управляващите органи и с желанията им да изкарат, както в много български общини финансови санкция, какъвто е случая и с Ловеч, за неща, които предварително сме съгласували с тях, заяви Казанджиев.

Това е въпрос на съдебни спорове с управляващите органи и съдебната система ще каже кой е прав, допълни градоначалника.

Кметът на общината отказа да коментира подробно кой е проекта и за кой управляващ орган става въпрос, както и размера на наложената финансова корекция, предмет на спора, именно поради предприетите съдебни действия.

Той все пак обясни, че проблемът се състой в това, че предварително съгласуваните процедури с управляващият орган, сега именно той иска да изкара, че са неправилни и спорни.

Има наложени корекции на над 80 български общини, което според Казанджиев е необяснимо.

Веднага след изборите, няколко кмета са се договорили да инициират среща в Националното сдружение на общините, на което да се коментира темата.

На този етап, държавата се явява като мащеха за българските общини, обобщи Казанджиев. Не може с едната ръка да даваш, с другата да взимаш, защото финансовите санкции са в размери, в които е държавното съфинансиране, което ме навява на други мисли като финансист, но няма да споделя преди изборите, допълни кмета на община Ловеч. Явно ще се наложи да си говорим на тази тема много сериозно.

Проблема не е партиен, а е чисто професионален и финансов и спирам до тук, макар че, мога да продължа много, завърши Минчо Казанджиев. Има наложени санкции на всякакъв цвят общини, някой са повече.

В годините един от проблемите е, че се променяха в движение условията по Оперативните програми. Не може в края на месеца, в петък, в 17.00 ч., да поставяш други условия за месечния отчет, който се прави, заключи ловешкият кмет.