Премиерата на документалния филм „Ловеч – Тайната столица” ще бъде на 8 ноември, вторник.  Първата публична прожекция  ще е в Града на люляците в знаковото кино Космос” от 17.30 часа при вход свободен.

Така ловчалии ще могат да видят филма за града си още преди телевизионната му премиера по Българската национална телевизия.

„Ловеч – Тайната столица” е най-новото и единствено за 2017-а година заглавие в най-гледаната поредица за документални филми на Националната телевизия – „Световните градове на България”.  Според последни данни тя се радва на милионна аудитория по цял свят.

Филмът „Ловеч – Тайната столица” е най-мащабният презентационен кинопроект за града. Той е с изненадващ сюжет, много моменти от който се оказаха непознати дори за кореняците ловчалии. Сценарият добавя и малко известни факти за участниците и действията им в Българския Централен революционен комитет – включително на Васил Левски и Христо Иванов – Големия.

Макар и документален, филмът е сниман с похвати, характерни за игралното кино. Той е предназначен и за дистрибуторите на международния пазар.

Със съдействието на Драматичен театър Ловеч и клуб „Традиция” бяха заснети възстановки от различни епохи, свързани с българската и европейска история. Екипът на филма снима различни знакови обекти като крепостта „Хисаря”, Покрития мост, квартал „Вароша“, Деветашката пещера…

Цели 60 години след падането на България под Османска власт последният владетел на крепост „Хисаря” воеводата Станко, наричан Кусан, отказва да се подчини на завоевателите и да заживее комфортния живот на васал. Накрая той напуска крепостта, но събира безкомпромисен отряд и започва кървави набези срещу окупаторите. Така той се превръща във вековния кошмар за турските войски.

Това е само част от неразказваната история на град Ловеч във филма. В него ще влязат и мащабно заснети кадри от едно от най-значимите събития за Българската Православна Църква за последните 100 години – освещаването на Катедралния храм  „Свети свети Кирил и Методий” от Негово Високопреосвещенство – митрополит на Ловчанската епархия Гавриил.

Филмът е на Продуцентска къща Five Star Media Group и беше заснет през пролетта и лятото на 2017-а. Режисьор е Степан Поляков, режисирал най-популярния филм за българската столица „София – Историята на Европа“, гледан от над 10 милиона души по цял свят, и довел хиляди туристи там. Сценарист е Александър Перпелиев  /Varna – Prima Europaea/, главен оператор е Момчил Александров /“Йога-Воин”/, ръководил снимачния екип на редица хитови испански филми. Оригиналната музика е на композитора Симеон Германов /A Sudden Halt/. Изпълнителен продуцент е Вивиан Бояджиева. Гласът на разказвача е на американския актьор  Джонас Толкингтън  /The Contract, Lake Placid 2/. В България е известен с ролята си на агента от ЦРУ в сериала „Седем часа разлика”.

Филмът „Ловеч – Тайната столица“ е по поръчка на Община Ловеч.

 

„Ловеч – Тайната столица” – 00.47.46 мин.

Full HD

Езици: Английски/БГ субтитри

Продуценти: Five Star Media Group/Община Ловеч

Still Images – Five Star Media Group

All Rights Reserved

2 коментара

Comments are closed.