Иво Райнов

Деси Бешкова печели три първи награди на музикалния фестивал “Riga symphony“ в Латвия. Чувам аплодисменти, но не и изненадани възгласи. Може би щяхме да бъдем изненадани, ако не съществуваха коледните концерти, феста, спирита. Деси е от тези, които ги правят вече три години. Правят в буквалния смисъл – с глас и присъствие. Първото и стъпване на сцената в Езиковата беше музикална сензация.

После постепенно си спечели заслужената слава на една от музикалните кралици на нашата училищна сцена. Благословени сме с гласове и винаги сме имали кралици. Доскоро бяха Нели и Христи, днес са Яна и Деси. Гласовете, които преминават границата между любителското забавление и професионалното музикално събитие.

Сигурно съм сред хората, които най-много са слушали изпълненията на Деси Бешкова. На всеки от коледните концерти, фестивалите, пролетните спирити. И на десетки репетиции. От месец и половина кипи усилена подготовка за предстоящия коледен концерт на гимназията. Всеки вторник са репетициите на изпълнителите. Естествено там е и Деси.

Съвсем скоро слушах нейно тренировъчно изпълнение, което пълнеше сетивата. Мислех си какво богатство е присъствието на това момиче и какъв огромен шанс е, че звучи на езиковските музикални представления. Нашите таланти и традиции. Толкова точно е названието на една от групите, които работят за да се случат коледните изяви, фестивалните вечери и пролетното шоу на стената. А традициите не стават без таланти. Нито талантите биха блеснали, ако нямаше традициите, които им отварят сцената. Прекрасно е, че можем да се развличаме като общност извън уроците и класните стаи. Безценно е, че имаме артисти, които превръщат тези събития в удоволствие.

Деси ще си дойде като голям победител от Рига. И от онази възпламеняваща сцена ще се включи в последните репетиции за далеч по-малката, но адски романтична сцена на Езиковата. А общността ще има шанса да аплодира своята медалистка на предстоящата коледна фиеста. Нима не е вдъхновяващо? Да са живи традициите и талантите ни.

Браво, Деси! Повярвай най-бурните аплодисменти предстоят.

2 коментара

  1. Абсолютно заслужени медали. Може би най-заслужените и реалните бяха нейните. Гледах и останалите участници, тя опррделено се открояваше. Като добавим и факта, че останалите българчета бяха за пореден път на този конкурс, а нея я виждат за пръв път там, си е направо триумф!

Comments are closed.