nap1303121Данъчни започват проверки на фризьори и козметици

Радосвета Коева НАП

НАП започва цялостна кампания за намаляване на риска от неотчитане на обороти и неплащането на данъци и осигурителни вноски от фризьори, козметици, маникюристи и др., работещи в сферата на красотата и здравето. Освен контролните мерки и наблюдения на работата на фризьорите, кампанията предвижда изпращането на информационни материали до рисковите лица, така че, те да могат да поправят поведението си, преди НАП да подложи бизнеса им на проверка.

Анализ на сектора на здравето и красота за периода 2008-2013 г. показва, че рискът от неотчитане на приходи от фризьори, козметици маникюристи и други, предоставящи услуги в сферата за красота и здраве, се проявява средно в 82% от случаите. Данъчните отчитат още, че през 2013 г., заради свързването на касовите апарати с НАП, има спад с около 4% на този показател. Данните на Агенцията сочат още, че щетата за бюджета от неплащане на преки и косвени данъци от фризьори и козметици на година средно възлиза на 15,2 млн. лв., а от осигурителни вноски – на 10,1 млн. лв.

Кампанията на данъчните предвижда контролни мерки чрез наблюдения, проверки и ревизии да бъдат предприети към 200 обекта на лица от бранша в цялата страна. Освен това, част от работещите в сферата, при които се наблюдава известна степен на отклонение при деклариране на годишните обороти и печалби, ще бъдат предупредени от НАП чрез е-писмо.

От НАП напомнят, че срещу всяка заплатена услуга, законът изисква издаването на документ. Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици, маникюристи и др., гражданите могат да подават на телефон 0700 18 700, уточняват от Агенцията.