oupochistvane2704143В деня на голямото почистване – 26 април над 6600 души от Област Ловеч се включиха в кампанията на бТВ „Да изчистим България за един ден“. По данни към 15 ч. днес напълно доброволно жителите на областта събраха над 83 тона отпадъци. Граждани, държавна администрация, общини, неправителствени организации и ученици се обединиха зад идеята за по-чиста родина.

По традиция част от Областна администрация – Ловеч, почистваше най-големия язовир в областта „Сопот“. Там се включи областният управител Милко Недялков и неговият заместник Юнал Мъстънов. Водени от директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Ловеч, Захари Велев и д-р Йордан Найденов, заедно в каузата бяха и доброволците от Регионална библиотека „проф. Беньо Цонев“, както и представители на Риболовен клуб – Троян.

След почистването денят прерасна в състезание за младежите на яз. Сопот. От ИАРА – Ловеч бяха организиoupochistvane2704142рали състезание по спортен риболов, в което взеха доброволците от Ловеч и Троян. Всеки един участниците имаше право да лови само с една въдица, при това на плувка. Редът в състезанието беше следен от трима съдии, осигурени от рибарската агенция.

Първенец, с най-голям грамаж улов, се оказа четиринадесет годишният Николай Христофоров от Троян. С общо тегло на уловената риба от 1130 гр., той завоюва първото място в надпреварата. Младият риболовец се оказа и с най-голяма риба – цели 70 грама. Така троянецът си тръгна с две отличия, връчени му лично от областният управител Милко Недялков.

За всички участници в състезанието имаше плакати с всички видове риба, които се срещат в областта, както и техните характеристики и особености. Д-р Йордан Найденов подари и специална лента-метър, на която е изписано периода за разграждане на масовите отпадъци, които се изхвърлят около водоемите.

83 тона отпадъци са събрани към 15 ч. на 26 април. По данни на общините, най-активно се включи община Ловеч. Над 2500 ловчалии чистиха своето населено място и заедно събраха над 27 тона отпадък. С 20 тона по-чиста е община Тетевен, където излязоха над 800 човека, а в Ябланица 250 човека събраха над 11 тона боклуци.

800 човека от Троянско излязоха в мрачния 26 април. По данни на общината към 15 ч. са депонирани 4 тона отпадъци, като от там заявиха, че все още не са извозени събраните от селата. В другата планинска община – Априлци излязоха 400 човека. Там балканджиите събраха 12 тона отпадъци.

Останалите три общини също се включиха активно в почистването. В Летница 250 човека събраха 3 тона боклуци, Луковит – 360 човека почистиха 3 тона, а в Угърчин 100 човека направиха града по-чист с 3,5 тона отпадък.

Окончателните данни по кампанията ще са ясни в понеделник, когато ще бъдат извозени и последните чували.

 

1 коментар

Comments are closed.