zarez1402142Над 600 жители на община Ловеч празнуват днес, 14 февруари своя имен ден. Мъжете, наречени Валентин, бият по брой с почти 6 пъти тези, кръстени Трифон. Името на лечителя, живял през I в. пр. Хр. (или на римския свещеник, понесъл мъченичество през втората половина на III в.), носят 286 мъже, докато на закрилника за лозарите – само 49. Валентина се казват 230 жени, Валя – 60.

     По нов стил денят на Свети Трифон е на 1 февруари, българите обаче масово го почитат на 14-и като Ден на лозаря. Тогава на много места става ритуалното зарязване на лозята при всякакви метеорологични условия. Други пък, предимно от по-младото поколение, предпочитат вместо да вдигат тежки чаши с отлежало вино, да си разменят романтични жестове и подаръци. На Свети Валентин влюбените си разкриват един на друг, че се обичат и си връчват любовни послания-валентинки (когато двама влюбени вечерят заедно на този ден, връзката им се счита за сериозна). Съвременните символи на любовта са сърцето и образът на крилатия Купидон.

     Трифон Зарезан се отбелязва от лозари, винари и кръчмари, той обаче отдавна се е превърнал във всенароден празник и се празнува във всеки български дом. Християнският празник Свети Валентин, честван от римокатолическата и англиканската църква, в по-ново време намери своето място в бита на българина и също се празнува подобаващо.

4 коментара

  1. едно уточнение днес по православния календар не е нито Св. Трифон, нито Св.Валентин така, че не се празнува имен ден.

    1. На кого му пука какво пише в православния календар? Важното е, че хората са усмихнати и имат повод да загърбят ежедневието за сметка на много положителни емоции.

Comments are closed.