mgabriel10613BНад 50 деца от областите Ловеч, Русе и Благоевград празнуваха Деня на детето 1 юни с евродепутата от ЕНП Мария Габриел. Това бяха носителите на поощрителни награди от тазгодишното издание на ежегодния конкурс, организиран от нея на европейска тематика, който премина под знака на 2013-та година – Европейска година на гражданите. В него се включиха ученици от няколко възрастови категории от трите области, като децата от Ловеч имаха възможност да участват в него за първи път.

На 1 юни те се включиха в поредицата събития в Борисовата градина, организирани от Столична община.

Мария Габриел лично посрещна гостите си в столицата и прекара целия ден с тях като децата имаха възможност да посетят изложба от екодървета, изрисувани с графити, да скачат с бънджи, да карат водни колелета или да се включат в различни други занимания.

Това е един от най-приятните за мен дни от годината, защото го прекарвам с децата и виждам радостта в очите им, сподели Мария Габриел, която впечатли малките си приятели с откритост и себераздаване.

mgabriel10613DКонкурсът на евродепутата от ЕНП се проведе в Ловеч за първи път през 2012 г. след нейното посещение в областта. През февруари т. г. на тържествена церемония Мария Габриел отличи най-добрите участници и раздаде много награди. Ивайло Василев, Десислава Димитрова и Николай Георгиев спечелиха едногодишни стипендии при най-малките участници – от 1 до 6 клас.

От област Ловеч да отбележат заедно Деня на детето имаха възможност Михаела Вълчева и Павел Земберски от Троян, Мария Маркова от Езиковата гимназия и Венета Маринова от с. Торос. Сред наградените бяха и Божидар Стаевски и Христо Василев, които не можаха да се включат в пътуването.

От 24 до 26 юни за Брюксел заминават Далия Драгийска и Николай Станчев от ПМГ – Ловеч, Мария Кътовска – ОУ „Васил Левски”в  с.Торос, Марин Маринов от Езиковата гимназия в Ловеч, Ивайло Чавдаров и Йоанна Василева от СОУ “Васил Левски”, Троян. „Европейската година на гражданите дава възможност на хората активно да участват в живота на своите общности, а по този начин и в демокрацията по отношение процеса на вземане на решения. С тази и всички подобни инициативи ЕС се стреми към насърчаване на диалога на всички нива. Тя е още една предпоставка да осъзнаем възможностите и предизвикателствата като пълноправни членове на ЕС вече 6 години. Бъдете активни!”, призова още веднъж младите хора Мария Габриел. Наред със забавленията тя отговори на всички въпроси на децата, свързани с работата и организацията на Европейския парламент.

„Щастливи сме, че имахме възможност да бъдем с г-жа Габриел. Тя ни разбира и подкрепя и е много близо до нашите  младежки интереси и проблеми. Ще участваме и занапред в организираните от нея инициативи. Радваме се, че именно тя е номинирана за Евродепутат на годината и стискаме палци колегите й от Европарламента да оценят работата й и да я изберат”, искрено споделиха Михаела, Мария, Венета и Павел, доволни от прекарания с евродепутата първоюнски празник.