lukovit1601143С официална церемония „първа копка“ беше даден ефективен старт на проекта за водния сектор в Луковит

„Община Луковит е изправена пред двата проекта на живота си – за водния сектор на града и този за регионалната система за управление на отпадъците. По този начин ще се реши, за поколения напред, проблемът с опазването на околната среда“. Това каза и.д. директор на Дирекция „Кохезионна политика за околна среда“ в МОСВ, Спиридон Александров, по време на официалната церемония за ефективен старт на  „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Луковит“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“. Той посочи Луковит като пример за това как на едно място, в рамките на година, могат да бъдат успешно усвоени над 34 млн. лв.

 

lukovit1601141Според кмета на Oбщината, Иван Грънчаров, с реализацията на проекта ще се развие екологичната инфраструктура в града и ще се повиши качеството на услугите за питейно – битово водоснабдяване, улавяне и третиране на отпадъчните води. Ще има близо 19 км изцяло нова канализационна мрежа и почти 12 км от съществуващата водопроводна мрежа ще бъде рехабилитирана и подменена. Той подчерта, че очаква от фирмите изпълнители сериозна и отговорна работа и ще бъде безкомпрoмисен по отношение качеството на извършените дейности, тъй като само така може да се гарантира устойчивостта на една толкова сериозна европейска инвестиция.

 

lukovit1601142Стойността на „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Луковит“ е над 34 млн. лв. и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и държавния бюджет на Република България. Проектът стартира през септември 2012 г. и е с продължителност 3 години. Реализацията му е продължение на водената от Община Луковит успешна политика на дългосрочно планиране и съответства на „Плана за развитие на Община Луковит за периода 2007-2013 г.”. Визията, залегнала в плана е: „Община Луковит – хармонично развита община, със съхранена природна среда, предпочитано място за живот и професионална реализация, с качествена инфраструктура, достъпни социални услуги и активно участие на гражданите в нейното управление.” Главната цел на плана е постигане на стабилни и устойчиви темпове на социално-икономическо развитие, изграждане на качествена жизнена среда и осигуряване на висок стандарт на живот на населението.