nap1303121Радосвета Коева НАП

За последните два месеца в НАП са подадени над 100 сигнала от клиенти на агенции за недвижими имоти, в които се сочи, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или счетоводен документ. По всички сигнали са възложени проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават и на нарушителите са издадени актове за нарушения. Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ. Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или такъв без дистанционна връзка с НАП. За това от приходната агенция планират старта на 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащане на данъци, допълват от приходното ведомство.

Сигнали от клиенти на некоректни посредници при покупко-продажба или наемане на недвижими имоти  могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронна поща infocenter@nra.bg при гарантирана конфиденциалност на подателя.

Във връзка със зачестилите сигнали за некоректно поведение в бранша НАП и Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) започват информационна кампания за гражданите. Брошура, която се разпространява в офисите на приходната агенция, НСНИ, нотариални кантори в страната и интернет дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция- посредник, ако са решили да ползват такава. Брошурата подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот.

Според последните промени в закона, физическите лица, които отдават под наем имоти на други физически лица през 2013 г. трябва да подадат две данъчни декларации, а не една, както беше досега. Освен формулярът за облагане на доходите на физическите лица (Образец 2001),  наемодателите на физически лица задължително подават и тримесечни декларации за облагане с авансов данък (Образец 4001). Срокът за първата такава декларация за 2013 г. е до края на април, напомнят от НАП. Гражданите, които са давали под наем имоти на фирми или самоосигуряващи се лица, декларират доходите си от наем само с годишната декларация за доходите и не подават формуляра за облагане с авансов данък.