hodene2210131Над 100 деца и възрастни откликнаха на призива на община Ловеч и се включиха в Световния ден на ходенето на 19 октомври. Организатор на спортното събитие е Българската асоциация „Спорт за всички“ (БАСВ), то е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население БУЛФАР’2016 и се проведе със съдействието на Министерството на младежта и спорта и под патронажа на министър Мариана Георгиева.

Проявата е международна, у нас се провежда за 21-и пореден път. Денят на ходенето стартира през 1991 г., иницииран от Световната асоциация „Спорт за всички“ TAFISA. Идеята е да се привлекат повече желаещи към системни занимания с ходене за здраве.

В Ловеч Световният ден на ходенето се проведе от 10 ч. до 12 ч. по маршрута от началото на алеята “Башбунар” до местността “Трай Дянко” и обратно. Сетне на детската площадка концерт изнесе балет „Ралица“.

hodene2210132Най-активни местни организатори бяха младежи от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, за които денят на ходенето бе първата им сполучлива акция. Още в началото на алеята те приканваха гражданите да се включат в инициативата, след което да се разкършат с танца зумба.

Представители на Регионалната здравна инспекция раздадоха информационно-образователни листовки и шапки.

Всички участници получиха и награди от БАСВ – тениска.