Дни на способностите са поредица събития, в които ще се включат над 10 града от страната в периода 18 – 20 май. Те ще се проведат в рамките на Национална гражданска инициатива 7000, чиято цел е да събере подкрепа за отмяна на запрещението и въвеждане на алтернативата за достоен живот на всеки в България – подкрепеното вземане на решение.

Градовете, в които ще се случват събитията са: София, Пловдив, Видин, Ловеч, Кюстендил, Русе, Варна, Добрич и Търговище. Събитията имат за цел да покажат уменията на хората с увреждания, като всеки посетител ще може да се включи в интересни занимания, предизвикателства и работилници.

Защо Дни на способностите? – Защото вярваме, че е важно да празнуваме уменията и способностите ни – да се учим един от друг, да творим заедно, да мечтаем и да оценяваме всичко, което животът ни е дал. Поне 7000 са хората у нас, които са поставени под запрещение, заради това, че имат някакво интелектуално или психично-здравно затруднение. Хората, поставени под запрещение не могат да вземат никакви решения за себе си. Цялата им воля и същност са подменени, като властта върху живота им е поставена в ръцете на някой друг. Националната гражданска инициатива 7000 цели приемането на закон, който ще направи тези хора главните герои в техния живот.

 

СОФИЯ

18 МАЙ – пешеходната част на бул. Витоша от 15.00 до 20.00 ч. между ул. „Солунска“ и ул. „Узунджовска“ ще се преобрази, като предложи различни форми за общуване и забавление.

В шатрата „Знач(к)ими“ ще има среща с младежите от „Светът на Мария“ и „Асоциация Аутизъм“, които учат другите как да си направят значка или да рисуват върху камъче.

В шатрата Щурите глави „Глобална инициатива в психиатрията-София“ ще помогне на всеки да си представи, че е някой гениален човек и ще запечата този момент на снимка.

Във Вълшебниците на Lumos  и Социално кафе могат да бъдат открити майстори дърводелци, колекционери на таксита, артистични творци художници и редящи 3D пъзели, дори готвачи и баристи – младежите вълшебници от Lumos и социално-ангажираните ученици от Интеракт клуб София-Тангра към Първа английска езикова гимназия.

В шатрата Добро без край: Супергероите  за 5 минути всеки ще може да се „преоблече“ като Железния човек, Тор или Спайдърмен и ще получи снимка за спомен.

 

В 18:00 ч. от Народния театър „Иван Вазов“ ще тръгне „Шествие на приятелството“ организирано от „Бъди с приятел – България“, което ще продължи до бул. „Витоша“ при шатрите на Деня на способностите.

 

Организатори: Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Глобална инициатива в психиатрията-София, Асоциация Аутизъм-София, Фондация „Светът на Мария“ и Фондация „Лумос“.

Денят на способностите София 2018 се провежда под патронажа на Кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова.

 

ЛОВЕЧ

 

18 МАЙ от 17:00 ч. пред новата църква “Св.св. Кирил и Методий”, в центъра ще се проведе ловешкият Ден на способностите под мотото “Пей,танцувай и рисувай с мен”. Основни участници ще бъдат младежи с увреждания от социалните услуги, персонал, родители, доброволци от младежките центрове на библиотеката и Червения кръст. Ще бъдат направени три палатки-ателиета – за рисуване на керамични фигури,  за приготвяне на сандвичи и за пиене на чай с права – Тime For Tea. Освен ателиетата,  ще има музикални изпълнения и професионални танцьори, които ще учат гостите заедно с младежите с увреждания да танцуват български хора, латино танци и салса.

Организатори: Сдружение Закрила Ловеч, в партньорство с Дружество Знание Ловеч.

 

ВАРНА

18 МАЙ,  от 16.00 часа на сцена „Раковина” в Морската градина ще се проведе варненският Ден на способностите под надслов „7000  мечти“. Сцената ще бъде изпълнена от музикални и танцови изпълнения на младежите с интелектуални затруднения от Дневен център „Ривиера“ и Център за социална рехабилитация и интеграция „Чайка“, както и на възпитаници на школите на Общински детски комплекс Варна. Водещ ще бъде естрадният певец Теди Генев. Около сцената ще бъдат разположени фотоси, направени от младежите от ДЦ „Ривиера“ и ЦСРИ „Чайка“ в рамките на изложбата „Варна в кадри и рими“, както и арт изделия, изработени от тях и от младежите в Дневен център „Слънчева къща“.

Организатори: Семеен център Мария, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, Граждански форум „Чуйте нашия глас“

 

 

КЮСТЕНДИЛ

19 МАЙ от 10:00 – 17:00  около Арката в гр. Кюстендил ще се организират различни артистични работилници – рисуване, пеене и други. Целта е да се покаже на общността, че хората с увреждания имат правото на избор, включително как да се забавляват, и по този начин да бъдат включени и приобщени.

Организатори: Сдружение „Иновация“, ЦНСТ „Сияние“

 

ВИДИН

19 МАЙ от 10.00 до 16.30  часа в Градската градина срещу централните стълби на Художествена галерия „Никола Петров“ в  ще се организират различни работилници за Деня на способностите Видин. Гражданите ще могат да изпратят своите послания в балон или бутилка и да се включат в изработването на картички, заедно с младежите с интелектуални затруднения от социалните услуги.

Организатор: Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения /РДПЛУЗ – Видин/

 

ПЛОВДИВ

19 МАЙ от 09:00 до 13:00 часа на Спортен Риболов Рибката, бул. „Пещерско шосе” ще се проведе риболовно състезание “Един различен ден” за деца и младежи с увреждания и приятели.  Ще се забавляват, ще се запознаят с едно хоби, с една магия, заедно със своите треньори риболовци. Уловената риба след претегляне от съдия  и снимка за спомен ще се връща обратно във водата.

Организатор: Сдружение „Паралелен свят“ и Сдружение „Един различен ден“

 

РУСЕ

19 МАЙ от 09:30 и 12:30 часа пред Паметника на Свободата в центъра на гр. Русе ще бъдат разположени различни арт ателиета за съвместно творчество между младежите с интелектуални затруднения и гражданите на града.

Ателие „ Забавлявай се, докато твориш“ – от сдружение „Надежда за добро бъдеще“ -Силистра ще представят две арт техники: декупаж и работа с хартия, чрез които ще създават арт изделия.

Еко – ателие „Пламък“ – от сдружение РАЛИЗ-БАЛИЗ ще изработват цветни камъчета-емотикони и свещи от пчелни пити.

Ателие „ Хармония в цветове и форми“ – от Сливо поле ще покажат техники за оригами.

Организатори: Русенска Асоциация на лица с интелектуални затруднения – БАЛИЗ, Сдружение „Надежда за добро бъдеще“ – Силистра

 

ТЪРГОВИЩЕ

19 МАЙ пред Драматичен  театър – Търговище, от 10.00 ч. ще се организират две ателиета с участието на хора с интелектуални затруднения, техните близки, професионалисти, граждани и всеки, на когото му е интересно. Денят ще започне с певческа група от читалище „Развитие“, с. Стражица – ще се пеят песни и ще се танцуват хора.

Творчески занимания като рисуване на асфалт и други арт дейности ще са през целия ден.

Организатори: Сдружение Закрила, Обич и Вяра

 

 

ДОБРИЧ

 

19 МАЙ  от 10:00 до 16:00 часа на площад „Свобода“ (пред чешмата) с музика, балони и много усмивки ще се събират подписи в подкрепа на Национална гражданска инициатива 7000. Хора с интелектуални затруднения, техните близки, приятели, професионалисти и граждани на града ще бъдат обединени от посланието на Дните на способностите – Заедно можем всичко!

 

Организатор: Фондация „Св. Николай Чудотворец“

 

 

 

На 15 април се даде старт на кампанията в подкрепа на подписката за премахването на запрещението и внасяне на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа в Народното събрание на Република България. Подписката се организира по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и цели създаването на нова законова уредба, която да гарантира равенството пред закона на всички, да отмени запрещението като ограничаване на възможността за упражняване на права и да даде възможност за въвеждане на нов правен инструмент – подкрепеното вземане на решение, чрез който хората с увреждания да могат да упражняват правата си.

 

Инициатори на подписката са група родители и професионалисти, убедени, че чрез адекватна подкрепа и защита хората с интелектуални и психично-здравни проблеми могат да участват във вземането на решения за собствения им живот, а не да бъдат ограничавани, като се поставят под запрещение. В последните 6 години организаторите на инициативата пилотират различни мерки за подкрепа за хора с такива проблеми в българските условия. Натрупаният опит показва, че запрещението не помага, а прави човека по-уязвим и без възможности за защита. Националната гражданска инициатива се ръководи от Инициативен комитет в състав: Кремена Стоянова – председател, и членове – Ани Андонова, Мария Методиева, Мария Недялкова и Любка Александрова. Тя се осъществява и със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията – София.      

 

Повече информация за инициативата и как можете да я подкрепите вижте на: www.7000.world

 

За контакт:

Ваня Монова

Връзки с обществеността,

Български център за нестопанско право

моб. тел.:0888 441 938

e-mail: ivanka.monova@gmail.com