saniranelovech4021513Информационната среща бе организирана от Областна администрация

Повече от 250 жители на Ловеч дойдоха на информационната среща по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за да зададат въпросите си към зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Срещата бе организирана и открита от областния управител д-р Мадлена Бояджиева, която подчерта: „С този 1 млрд. лв ще се разкрият нови работни места, ще се осигури работа за строителните фирми, за тези, които произвеждат дограма, изолационни материали, за хората, които се занимават с обследване на сградите, проектанти и т. н., а нови работни места винаги означава доходи за хората”.

99 сгради в Ловеч отговарят на изискванията на програмата, която стартира преди дни. Ако собствениците на апартаменти в тях създадат сдружения могат да кандидатстват за финансиране от определения за целта 1 млрд. лв. Тоест тези жилищни сгради са построени по индустриален способ преди април 1999 г. и имат повече от 36 апартамента, обясни Нанков.

saniranelovech402158Дейностите ще се осъществяват на територията на Република България, в рамките на всичките 265 общини. Кандидатстването ще бъде постоянно в рамките на 2 години – 2015 – 2016 г. Продължителността на програмата може да бъде удължавана при наличен свободен финансов ресурс. Всички сгради с одобрени заявления за кандидатстване ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ – подчертавам – дейностите ще бъдат финансирани 100 % от държавата, собствениците на жилищата няма да платят и една стотинка за санирането, обясни зам.-министър Нанков.

Той се спря на ролята на отделните институции при реализацията на програмата като подчерта, че общините ще приемат заявления от сдруженията на собствениците и сключват договор с тях за предоставянето на финансирането, ще договарят и разплащат всички дейности по обновяването, ще сключват договори за целево финансиране с ББР и с областния управител. Кметът на Ловеч, който участва в срещата, подчерта, че общината има готовност да окаже съдействие за реализацията на програмата.

saniranelovech402151Най-често задаваният въпрос, който прозвуча и в Ловеч, е как се процедира, ако в блока има апартаменти, чийто собственици са в чужбина и не могат да бъдат открити. „Те трябва да попълнят декларация, че са съгласни жилищата им да бъдат санирани и ще осигурят достъп до тях, и да я изпратят по пощата в оригинал – това е достатъчно. Защото, за да бъде един блок саниран, 100 % от собствениците трябва да осигурят достъп до жилищата си. За създаването на сдружението обаче е достатъчно в него да се включат собственици, притежаващи не по-малко от 67 % собственост на идеални части от общите части в сградата”, обясни зам.-министърът.

Николай Нанков се спря подробно на всички стъпки, които трябва да извървят собствениците на жилища, за да се възползват от безплатното саниране на домовете си.

saniranelovech4021511Първо етажната собственост се регистрира като сдружение по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажна собственост в съответната община и регистър БУЛСТАТ. Второ – с протокол от общото събрание сдружението взима решение да осигури достъп до всички апартаменти. Трето – сдружението подава заявление за финансова помощ в общината, след което при одобрение на сградата се сключва договор, с който се дава мандат на общината да започне дейностите.

Зам.-министър Нанков се спря подробно и на дейностите, които ще се финансират по програмата – подмяна на дограма, топлоизолация, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната им ефективност, реконструкция на вертикална система за отопление в хоризонтална с осигуряване на индивидуално отчитане на разход на топлина за всеки обект при наличие на възможност в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части, газифициране на сгради – само когато е налична градска газоразпределителна мрежа в близост до сградата, мерки за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите.

Николай Нанков, който преди да встъпи в длъжност бе избран за народен представител от ГЕРБ втори мандат именно от област Ловеч, отговори на всички въпроси от залата, като дълго след края на срещата продължи по темата и в лични разговори.

Преди да се срещне с гражданите зам.-министърът проведе работна среща и с Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.