sparky2009161Над сто работници от най-голямото ловешко предприятие “Спарки Елтос” АД излязоха на протест пред сградата на Общината заради неизплатени заплати, съобщават от БТА. По думите им имат да взимат възнаграждения за няколко месеца, като последно са взели само 200 лева за май. Много от тях напускат, а най-затруднени са семействата, в които и двамата съпрузи работят в предприятието.
Протестиращите обвиниха общинската администрация за липсата на инвестиции в града, което принуждава младите хора да напускат Ловеч. Поискаха да се криминализира неизплащане
то на заплати, тъй като според тях това се случва в голяма част от предприятията в Ловеч.
В завода за производство на електроинструменти, заваръчни конструкции, селскостопанска техника, транспортни и строителни машини работят 700 човека. Председателят на надзорния съвет на дружеството Станислав Петков потвърди, че работещите там имат да получават трудови възнаграждения и поясни, че в момента се водят преговори с кредитните институции, които са в крайна фаза, за получаване на оборотни средства, с които да бъде нормализирано производството и да започне ритмично изплащане на заплатите на работниците.
От Инспекцията по труда в Ловеч съобщиха, че от началото на тази година са извършили пет проверки в предприятието, при които е установено неизплащане на трудови възнаграждения в размер на над 2 356 000 лева. След намесата на инспекцията са изплатени 1 582 000 лева. Към момента са дадени предписания за изплащане на неизплатени заплати за май и юни т.г. за над 774 хиляди лева.