gramota2904151Ловешка област бе достойно представена с отличената на второ място рисунка на АЛЕКСАНДЪР НИКОЛАЕВ КОСВАЛИЕВ –VІІІ клас от СОУ „Бачо Киро” гр. Летница

    На 26 април 2015 г., Неделя на св. жени Мироносици, в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий” се състоя тържественият финал на Националния конкурс “Възкресение Христово-2015”, организиран от Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия за втора поредна година.

Тържеството в чест на Празника на празниците и детското творчество бе оглавено и ръководено от председателя на Културно-просветния отдел при Св. Синод Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

След отслужената архиерейска св. Литургия дойде дългоочакваният от деца, учители и родители момент на награждаването на победителите и участниците в конкурса! Всички те бяха сърдечно и вълнуващо поздравени от митрополит Гавриил, който ги призова да възгарят в сърцата си светата православна вяра, защото само върху нейната основа човек може да просперира истински и трайно – с Божието благословение в живота си, в добродетелност и взаимна любов – за спасение!

Митрополит Гавриил, подпомаган от протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, раздаде грамотите на победителите, а главният секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архим. Герасим връчи сертификатите на останалите участници в конкурса.

С много радост и прекрасни награди децата и техните родители и учители излязоха от храма и се включиха във втората част на празничния финал, която се състоя в Енорийския център на храм “Св. св. Кирил и Методий”. Там бе изнесен кратък рецитал от децата, получили Патриаршески награди в категория ЛИТЕРАТУРА – Проза и Поезия. След това бе открита изложбата с наградените творби в категории ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО и ФОТОГРАФИЯ.

В трапезарията на Енорийския център скъпите гости от всички краища на България бяха почерпени щедро, както щедро и богато те се бяха потрудили в име Божие, просветени и въздигнати духом от дивната светлина и святост на Христовото Възкресение. Ловчанският митрополит Гавриил благослови победители и участници преди те да се отправят за родните си места и изрази голямата си радост, че във второто издание на конкурса са се включили още повече деца.

Щастието в очите им и духовната полза от благородните им усилия да творят в чест на Възкръсналия Спасител осмисля усилията на Св. Синод за духовното възпитание на подрастващите и потвърждава голямото значение на синодалния Национален конкурс като върховна изява на катехизирането и религиозното образоване на най-малките членове на българското общество.

Текст и снимки:

Д-р Десислава Панайотова, експерт “Програми и проекти” в КПО

и гл. редактор на Официалния сайт на Св. Синод