На 22 и 23 юли село Рибарица ще се превърне в притегателно място за ритми и звуци от всички фолклорни области в страната. Поводът е 10-то издание на „Празника на народния обичай и автентичната носия”, който ще се проведе в историческата местност „Костина“. Участие във фестивала ще вземат колективи от цялата страна, съревновавайки се за призови места и награди, специално изработени от местен занаятчия, които са уникални и неповторими.

Събитието ще бъде открито на 22 юли от 10:00ч., след което ще започне конкурсната програма, която ще продължи и през следващия ден. Изненадата на организаторите, тази година, ще бъде участието на Мария и Магдалена Филатови, които ще изнесат празничен концерт в събота /22.07/ от 19:30ч. През дните на фестивала ще се предлага и местна кухня – боб и саламура.

Целта на празника е възстановяването на народните традиции, пресъздаването на местния бит и фолклор, както и представянето на народни носии от всички фолклорни области в страната, давайки възможност на гостите и туристите на курорта Рибарица да се докоснат до всичко това, на фона на прекрасната природата. Интереса към събитието е нестихващ, а желанието на организаторите е да посрещат все повече пазителите на българския фолклор и обичай.