dermanci1604151Министерството на регионалното развитие и благоустройство предостави 500 000 лв за реконструкцията на водоснабдяването в с. Дерманци. Споразумението бе подписано преди дни и под него стоят подписите на кмета Иван Грънчаров и зам.-министър Николай Нанков. Проектът е от изключително значение за осигуряване на питейна вода за населението от региона.

Предоставените средствата от МРРБ на община Луковит са от средствата за капиталови разходи по бюджета на министерството за 2015 г., програма „Устройствено планиране, геозащита, водоснабдяване и канализация”. Те са целеви и не могат да се използват за финансиране на други обекти в община Луковит, освен за изграждане на помпена станция „Царичин” и тласкателен водопровод от Пречиствателна станция „Батово”, като в споразумението е записано, че обектите трябва да бъдат завършени до 15 декември т.г.

Общината поема пълна отговорност за законосъобразно, качествено и срочно изпълнение на обекта в съответствие с нормативната уредба и изискванията на одобрения проект, се казва още в документа. МРРБ ще извършва проверки на строителните дейности. Ако бъдат констатирани нарушения по целевото използване на парите, общината ги възстановява в пълен размер от собствения си бюджет.

В Дерманци живеят 2400 човека. С реализирането на този проект се решава изключително сериозен проблем.